Több fizetést adnának a magyar cégek

2016. január 12. kedd - 11:02 / piacesprofit.hu
  •    

A kkv-k leginkább a beszállítók és a hitelkamatok esetében számítanak a jelenleginél rosszabb helyzetre a következő egy évben, míg a közterhek és a munkaerő változását pozitívan értékelik, köszönhetően a közterhek mérséklődésének és a foglalkoztatottak tervezett béremelésének.

Folytatódott a vállalkozások hangulatának enyhe romlása, és újabb két ponttal csökkent a K&H kkv bizalmi index. A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait tükröző K&H kkv bizalmi index ezzel jelenleg  -11 ponton áll. A vállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül leginkább a beszállítókkal és a hitelkamatok változásával kapcsolatban pesszimisták a cégek, míg a közterhek és a munkaerő változására vonatkozóan pozitív várakozást fogalmaztak meg.

emelkedhetnek a fizetések

Kép: Pixabay

„A vállalkozások máris reagáltak az NHP kivezetésére, hiszen két év stagnálás után most újra a vállalati hitelkamatok növekedésére számítanak a cégek. A megkérdezett döntéshozók csupán tizede feltételezi, hogy idén még csökkenhetnek a hitelkamatok, míg a szektor átlagosan 0,7%-os díjnövekedést valószínűsít” – részletezte az okokat Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Emellett a szállítói kapcsolatok megítélése is romlott, mivel a következő egy évben előre láthatóan rövidebb határidő áll majd a szállítói számlák teljesítésére. „A vállalkozásokat érintő közterhek megítélése ezzel szemben az elmúlt években fokozatosan egyre kedvezőbb lett. Jelenleg a döntéshozók csupán 30%-a számít arra, hogy növekednek a közterhek, míg négy éve ez az arány még 76% volt” – mondta el a szakember.

Kedvező a foglalkoztatottak számára, hogy a kkv-k közel harmada (31%) tervez fizetésemelést, ami átlagosan 2,7%-os bérnövekedést jelent. Legjobban az ipari cégeknél dolgozók járnak, ők átlagosan 3,5%-os bérnövekedésre számíthatnak, míg a mezőgazdasági cégeknél 3,1%, a kereskedelmi cégeknél pedig 2,7% ez az arány. A legkisebb fizetésemelésre a szolgáltató cégek dolgozói számíthatnak, itt átlagosan 2,3%-os növekedést terveznek a cégek.

Kívánt valamit Újévre? Gondolja át még egyszer
A vártnál nehezebb év következhet a magyar gazdaságban – legalábbis ez derül ki a decemberben közzétett gazdasági előrejelzésekből és statisztikákból. Az uniós forrásokból finanszírozott beruházások kifulladása és a munkaerő elvándorlása miatt ugyanis lassulhat a növekedés, lemaradunk régiós versenytársainktól. A cégek azonban optimisták, a munkavállalók is azok lehetnek, tovább növekednek ugyanis a fizetések.