Sietni kell! Nem sokáig tart ki a kedvezményes hitelkeret

2016. június 09. csütörtök - 08:03 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

100 milliárd forinttal megemeli az MNB az elmúlt évek legnépszerűbb kedvezményes vállalati hitelkonstrukciójára, a maximum 2,5%-kal kihelyezhető növekedési hitelre rendelkezésre álló keretösszeget. A közép-magyarországi beruházások számára a 0%-os új EU-s hitel nem elérhető, így érdemi és nagyarányú kereslet várható a konstrukcióra. Mi áll a háttérben? Ki és hogyan kaphatja meg a növekedési hitelt? Meddig lesz elérhető? A Bankmonitor.hu írása.

Még 100 milliárd Ft! De mégis miért?

Az MNB az idei évre 300+300 milliárd Ft keretösszeget biztosított a kereskedelmi bankoknak növekedési hitel formában történő kihelyezésre. A maximum 2,5%-os kamatozással bíró hitel említett keretösszegének fele forintban, a másik fele euróban érhető el a vállalkozások számára. A hitelkonstrukciót megismerték és megszerették a cégek, így a forintban rendelkezésre álló összeg elfogyott 5 hónap alatt a legtöbb banknál annak ellenére, hogy az idei évtől már csak beruházásra vehető igénybe a növekedési hitel.

A hitelkeret kibővítését vélhetően az első negyedéves, csalódást okozó makrogazdasági adatok is indokolták. Mint emlékezetes a beruházások és a GDP is meglepetésszerű visszaesést mutatott. Az elmúlt években az EU-s források mellett a növekedési hitel a vállalati beruházási oldalon meghatározó szerepet játszott a gazdasági növekedés ismételt beindulásában.

Meddig lesz elérhető?

Ha abból indulunk ki, hogy 300 milliárd Ft-nyi keret 5 hónap alatt gyakorlatilag elfogyott, akkor arra kell felkészülnünk, hogy két hónap alatt el fog fogyni az addicionális 100 milliárd Ft-os hitelkeret.

Ki érheti el?

A most induló 0%-os kamatozású EU-s hitelt közép-magyarországi beruházásra nem lehet igénybe venni, így az elsődleges kereslet ezen régió vállalataitól érkezhet. A növekedési hitel igénybevételének feltételrendszere széles körben ismerté vált a vállalkozók előtt. Ami talán kevésbé ismert, hogy a bankok hitelezési hajlandósága az elmúlt másfél évben rohamosan nőtt, így ma már azon cégek egy része is hitelt kaphat, melyek 2015. elején még elutasításra kerültek. A Bankmonitor.hu tapasztalatai szerint a hitelképesség elsődlegesen döntő tényezői között a vállalkozói múlt és a megalapozott beruházási koncepció áll.

Milyen célra használható fel?

A növekedési hitel felhasználhatóságát a legjobban az alábbi ábra foglalja össze.

Forrás: Bankmonitor

Forrás: Bankmonitor

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek