Richter: komolyan vesszük a betegek biztonságát

2018. február 12. hétfő - 14:01 / piacesprofit.hu
  •    

Mindenben együttműködik az Európai Gyógyszerügynökséggel a Richter Gedeon, hogy mihamarabb tisztázódhasson, hogy a cég méhmióma elleni készítménye nem okozhatott májkárosodást. A vizsgálat és az ideiglenes intézkedések azonban komoly hátrányt jelentenek a cégnek.

Nem közöl előrejelzést a teljes árbevételre 2018-ra a Richter Gedeon Nyrt., mivel az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága pénteken ideiglenes intézkedést rendelt el a nyugat-európai árbevételben meghatározó tételt jelentő méhmióma elleni készítmény, az Esmya vizsgálatának részeként – mondta Orbán Gábor vezérigazgató a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A Richter Gedeon Nyrt. pénteken közölte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte a felülvizsgálati eljárás részeként, az Esmya (ulipristal acetate) által esetlegesen okozott gyógyszer-indukált májkárosodással járó ügyekben. A PRAC a folyamatban lévő vizsgálat során rendelkezésre álló adatok alapos kiértékelésének befejezéséig átmeneti intézkedések hatályba léptetését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy a lehetséges betegkockázat minimálisra csökkenjen.

A PRAC ajánlása alapján az Esmyával kezelt, méhmiómában szenvedő nők rendszeres időközönként májvizsgálaton vesznek részt. A PRAC emellett azt is javasolja, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévő kezelések befejezhetőek. A PRAC-intézkedések átmeneti jellegűek, céljuk a betegek egészségének megóvása. A 2018. május végéig esedékes végső döntés a 2017 decemberében elkezdett értékelési folyamat következtetéseitől függ.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A betegek biztonsága a legfontosabb

„A Richter komolyan veszi a betegek biztonságát. A klinikai vizsgálatok során összegyűjtött adatok alapján meggyőződésünk, hogy az Esmya biztonságos készítmény, és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy ezt az egyedi kezelési lehetőséget továbbra is biztosíthassuk a méhmiómában szenvedő nők számára. Piaci forgalmazási adatok alapján, a mai napig, Európában több mint 700 000 beteget kezeltek Esmyával” – hangsúlyozta Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke.

„Az ideiglenes intézkedés azt jelenti, nem volt kimutatható összefüggés, hogy májkárosodást okozna a gyógyszer. Az intézkedés ugyanakkor rendkívül negatív a betegek szempontjából is, mivel jelenleg az Esmya az egyetlen készítmény a méhmióma gyógyítására” – hangsúlyozta az igazgatóság elnöke.

A gyártást az ideiglenes intézkedés nem befolyásolja, azonban a termék visszavezetése a piacra eltarthat 2018 végéig. Emiatt az Esmya várt forgalmában akár 50 százalékos visszaesés lehet – fejtette ki. Az Esmya-hatást nem számítva és a rubel árfolyamának változatlansága esetén 2018-ban inkább stagnáló árbevétellel számolhat a vállalat.

Mégsem a postás hozza az Aspirint
Egyes országokban vényre felírt gyógyszert is lehet interneten rendelni – olcsóbban. Az új német nagykoalícióban azonban a konzervatívok elérték, hogy megtiltsák ezt a lehetőséget.

Egyéb tekintetben az előrejelzések szerint az árbevétel a magyar piacon 2 százalékkal emelkedhet az idén, az Európai Unióhoz később csatlakozott országokban (EU 12 régió) stagnálást, az orosz piacon rubelben 4 százalékos forgalomnövekedést vár a társaság. Ukrajnában 10 százalékos csökkenést terveznek dollárban számolva, az egyéb FÁK-országokban viszont euróban 4 százalékos növekedést. Az amerikai piacon dollárban 15 százalékos csökkenésre (Vraylar-jogdíjbevételek nélkül), Kínában és Latin-Amerikában 5 százalékos bővülésre számítanak euróban, az egyéb piacokon stagnálást várnak.

2017: növekvő árbevétel, csökkenő eredmény

A Richter Gedeon Nyrt. 2017-ben 52,86 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami 21,1 százalékkal kisebb az előző évinél. A társaság éves árbevétele 444,356 milliárd forint volt, ami 14,0 százalékkal több az előző évinél, euróban számolva 14,8 százalékkal emelkedett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.     Tavaly a negyedik negyedévben 7,302 milliárd forint nyereséget ért el a Richter, a bázisidőszaki 22,799 milliárd forint után, ami 68,0 százalékkal kisebb. Az árbevétele 4,3 százalékkal 110,203 milliárd forintra nőtt 2017 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly a negyedik negyedévben a pénzügyi tevékenység eredménye meghaladta az egymilliárd forintos veszteséget, míg egy évvel korábban mintegy 9 milliárd forintos nyereséget mutatott. A társasági és halasztott adó pedig mintegy 5,6 milliárd forinttal csökkentette az eredményt, ezzel szemben 2016 negyedik negyedévében több mint 5 milliárd forint többlet keletkezett ezen a soron.

Az éves üzleti eredmény 68,76 milliárd forint volt tavaly, 25,9 százalékkal emelkedett, euróban mérve 26,6 százalékkal nőtt. A beszámoló szerint a növekedés az árbevétel nagymértékű emelkedésének köszönhető, amely lényegesen meghaladta a működési költségek növekedési ütemét, és kompenzálta a bruttó fedezeti hányad visszaesését. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 51,21 milliárd forintot tett ki, ami 22,6 százalékkal (euróban mérve 22,1 százalékkal) alacsonyabb az elmúlt évben elért eredménynél.

Az egy részvényre jutó nyereség 275 forint volt 2017-ben az előző évi 356 forint után. A pénzügyi eredmény soron 8,457 milliárd forint nyereséget könyvelt el a cég tavaly, az előző évi 11,812 milliárd forintot követően.

A gyógyszergyártó Magyarországon 35,42 milliárd forint árbevételt ért el, ami kismértékű, 1,3 százalékos (euróban mérve 2,0 százalékos) növekedés az előző évhez képest. Az Európai Unióban, a magyarországi piac nélkül, az árbevétel 2017-ben 406,5 millió eurót tett ki, ami 10,5 százalékkal haladja meg a 2016-ban elért szintet.

A Richter árbevétele minden régióban emelkedett, az egyik legjelentősebb bővülés Oroszországban volt. Kiemelik, hogy a kedvező makrogazdasági folyamatok és javuló árfolyamkörnyezet hatására az árbevétel mind Oroszországban, mind Ukrajnában, mind pedig az egyéb FÁK-tagköztársaságokban nőtt. Az orosz piacon az értékesítés 52,0 millió euróval, 20,2 százalékkal haladta meg a 2016-ban elért értéket, és 309,6 millió eurót ért el tavaly. Emellett az Egyesült Államokban dollárban számolva 50,1 százalékos, euróban 47,0 százalékos árbevétel-növekedést értek el. A romániai árbevétel is kiemelkedően, 23,6 százalékkal 242,6 millió euróra nőtt tavaly. A kínai piacon 11,8 százalékos növekedéssel 77,6 millió euró volt az árbevétel.

A csoport beruházásainak összege az immateriális javak beszerzésével együtt 2017-ben 39,656 milliárd forint volt, szemben a bázisévi 36,453 milliárd forinttal. A Richter kutatás-fejlesztésre 39,736 milliárd forintot 13,0 százalékkal többet költött tavaly, ez az árbevétel 8,9 százalékát teszik ki. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A pénteki kereskedésben a papírok árfolyama 420 forinttal, 6,56 százalékkal 5985 forintra esett. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7296 forint, a legalacsonyabb 6220 forint volt.

 

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor