Öt mocskos igazság a vállalkozókról

2016. február 12. péntek - 13:30 / kfarkas
  •    

A cégalapítás legnagyobb vonzereje a függetlenség: egyre többen szeretnének a maguk urává válni. Csakhogy van néhány olyan vonatkozása a cégvezetői létnek, amelyeket senki sem köt az induló vállalkozók orrára. Kivéve minket.

nem mindent tudunk a vállalkozókról

Kép: Regus

Örvendetes, hogy a magyarok, különösen a fiatalok körében egyre nagyobb a cégalapítási kedv, azaz egyre többen tartják vonzónak a saját vállalkozás indítását. Ez különösen annak fényében előrelépés, hogy még néhány évvel ezelőtt is a „vállalkozó” kifejezés meglehetősen pejoratív jelentéssel kapcsolódott össze a társadalomban: a kilencvenes évek vadkapitalizmusának örökségeként, a susogós melegítős-maroktelefonos nyerészkedővel azonosították azokat, akik saját cégüket irányították.

Az elmúlt években valószínűleg a sok pozitív ellenpélda hatására mind többen veszik észre a cégtulajdonosi munkakör előnyeit, a függetlenséget, a biztos anyagi hátteret és a társadalmi megbecsültséget. Számtalan szakmai szervezet, kamarák, szövetségek és a kormányzat maga is vállalkozásra sarkallja az embereket, mivel az erős kis- és középvállalkozói szektor és a technológiai fejlesztésekre alapuló startupok a nemzetgazdaságnak is komoly erőt kölcsönöznek. Csakhogy mielőtt bárki saját vállalkozásba fogna a saját „nagy ötlete” alapján, van néhány dolog, amit tudnia kell az önálló cégalapítói szerepről, mocskos igazságok, amelyeket senki sem mond el.

Be van kódolva a kudarc

Jó eséllyel elsőre nem fog összejönni. Legalábbis ez valószínűsíthető abból az adatból, hogy a vállalkozások fele a harmadik életévét sem éri meg, csak harmaduk éri el az ötéves kort, és csak alig 10 százalékuk a tíz évet. A Bisnode adatai alapján a két évtizedet viszont még kevesebben érik el: ma Magyarországon csak a cégek 0,7 százaléka alakult a rendszerváltás környékén. Tehát ha vállalkozást indítunk, szembe kell néznünk azzal, hogy jó eséllyel elsőre nem fog összejönni. Ám ennek ellenére érdemes belevágni: egyrészt minden további nélkül lehetséges, hogy sikert sikerre fogunk halmozni, másrészt a kudarc sem a világvége. Tekintsük inkább tanulópénznek.

Bárkiben rejtőzhet egy vállalkozó
Sok, és egyre több magyar lenne a saját maga főnöke, mégis viszonylag alacsony hazánkban a vállalkozási hajlandóság, mivel a többség nincs tisztában azzal, milyen készségek kellenek ahhoz hogy sikeres legyen az üzleti életben. Mutatunk hét jelet, ami arra utal, hogy Önnek van esélye!

Mindent elveszíthetünk

Mivel jó esélyünk van a kudarcra, ez pénzügyileg is komoly kockázatot jelent. Ha mindenünket beleforgatjuk a vállalkozásunkba, és a dolgok végül nem úgy alakulnak, ahogy kellene, azt eredményezheti, hogy mindent elveszítünk. Ezért fontos, hogy határvonalat húzzunk, annak fényében, hogy mennyit vagyunk képesek feláldozni a cég tőkéjében a saját vagyonunkból, és hideg fejjel mérlegelni kell a rizikót is.

Óriási a terhelés

Mivel az anyagi tétje az induló vállalkozásunknak óriási lehet, hatalmas súly nehezedik a vállunkra. Ráadásul azt is meg kell tapasztalnunk, hogy mindazokat a döntéseket, amelyeket eddig a főnökeink, a munkáltatónk, a tanáraink vagy a szüleink hoztak meg helyettünk, most nekünk kell meghoznunk. Emellett vállalkozónak lenni állandó bizonytalansággal is jár: nincs alattunk olyan védőháló, mint a munkahelyünkön. Ezért bizony óriási stresszel jár a saját vállalkozás, aki nem bírja a feszültséget, az inkább bele se vágjon.

Család? Barátok? Felejtsük el!

A hatalmas stressz mellett – főként az első években – pihenni sem lesz időnk, nemhogy a haverokkal lógni, vagy rendszeresen megjelenni a családi találkozókon. Ki kell mondani: egy igazi vállalkozónál nem létezik szabadnap, mindig és mindenhol elérhetőnek kell lennie az ügyfelek vagy a beosztottak számára, hiszen tőlük függ a megélhetése és a befektetett tőkéje. Ezért bizony sok barát és bizonyára néhány családtag is távolabb fog sodródni tőlünk az évek alatt, lesz olyan is, akivel teljesen elveszíthetjük a kapcsolatot.

Van, amit érdemes lenne eltanulnunk a bevándorlóktól
Egy csomaggal nekivágni az ismeretlennek, átkelni sivatagokon és tengereken egy jobb élet reményében, készen állni bármilyen kellemetlenségre, olyan habitust kíván, ami egy sikeres vállalkozó legfontosabb ismertetőjegyeit viseli magán. Elszántságot, bátorságot és kezdeményezőkészséget.

Megbánjuk….

El fog jönni az a pont, ahol ezek miatt a tényezők miatt meg fogjuk bánni a döntésünket. Amikor látjuk, hogy a haverok kettőkor lelépnek a munkából pénteken, hogy együtt beugorjanak egy moziba, vagy lemaradunk egy májusi szombat délutáni grillpartiról, ki kell hagynunk a magyar csapat EB-meccseit, mert pont akkor kell összeállítanunk egy árajánlatot egy reménybeli ügyfélnek, vagy éppen egy panaszos hisztérikus kirohanását próbáljuk meg kezelni. Ez lesz az a pillanat, amikor feltesszük magunknak majd a kérdést, hogy vajon megérte-e az egészbe belevágni.

…és mégis?

Erre a kérdésre magunknak kell megtalálnunk majd a feleletet. Nagy segítség, ha jól megy az üzlet, és egy pillantás a vastagodó bankszámlára feldobja a napunkat, de előfordulhat, hogy át kell értékelnünk a döntésünket. Ilyenkor viszont ne döntsünk elhamarkodottan, pillanatnyi rossz érzéseinktől vezérelve, hiszen a vállalkozói lét korábban felsorolt szépségeit, a szabad alkotás lehetőségét, a függetlenséget, a saját sorsunk feletti kontrollt nem biztos, hogy érdemes egyik percről a másikra kihajítanunk az ablakon, csak tisztában kell lennünk azzal, hogy ezeknek az előnyöknek ára van.

A végtelen mókuskereket azonban úgy érdemes megállítani, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki a történet végén. Más országokban már bevett módszer a cégek megalapítása, felfuttatása, majd értékesítése, így néhány éves hajsza után kisebb vagyonnal is távozhat egy-egy cégvezető. Fontos tudni azonban, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a vállalkozásnak ahhoz, hogy jó árat kapjunk érte egy-egy befektetőtől.

Mit tegyünk, ha kiszállnánk a mókuskerékből?
Ha belefáradt a cégvezető, milyen módok és utak vannak az utódlásra? Eltekintve attól a lehetőségtől, hogy a céget a család ifjabb generációja viszi tovább, hogyan realizálhatjuk a befektetésünk eredményét, ha már nem akarjuk, vagy nem tudjuk folytatni a vállalkozásunk vezetésével ránk háruló feladatokat? Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és mire kell ügyelnünk? Most induló sorozatunkban a HVCA szakértőinek segítségével ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek