Nem reménykednek uniós pénzben a vállalkozások

2015. április 09. csütörtök - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az év első negyedévében gyakorlatilag stagnált a vállalkozások bizalma. Egyedül a vállalati hitelkamatok változásával kapcsolatos álláspont javult nagymértékben, miközben nagyobb pesszimizmus csak az uniós forrásokat illetően tapasztalható.

Nem túl bizakodóak a magyar vállalkozások – kép: Pixabay

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index a tavaly év végi -15 ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg -14 ponton áll. Így nem folytatódott az előző negyedévben tapasztalt jelentős romlás. Az index stagnálása annak tudható be, hogy a kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők legtöbbje alig változott. A különböző árbevételű cégeket és szektorokat illetően – az index tízéves történetében először – rendkívül egységes képet mutat a hazai kkv szektor, hiszen mérettől és iparágtól függetlenül közel azonos szinten van a cégek jövőbe vetett bizalma. A középvállalkozások várakozásai jelenleg -11, a mikrovállalkozásoké -14, a kisvállalkozásoké -15 ponton állnak, míg a szektorokat tekintve a kereskedelmi cégek várakozásai -12 ponton, a mezőgazdasági cégeké -14 ponton, a szolgáltató és ipari vállalkozásoké pedig egyaránt -15 ponton állnak. (Pedig a gazdaság növekedése nagymértékben függ a kkv-któl.)

A részindexek közül egyedül a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javultak jelentősen. Az optimista szemlélet annak köszönhető, hogy kevesebb cégvezető számít a kamatok emelkedésére, ezzel párhuzamosan pedig jóval többen vélekednek úgy, hogy azok a jelenlegi szinten maradnak, vagy éppen csökkenni fognak. Mindennek hátterében feltehetően a  jegybanki alapkamat újabb csökkentése, illetve a Növekedési Hitelprogram év végéig történő meghosszabbítása és kibővítése áll. (Az OTP is hitelprogramot indít a vállalkozásoknak.)

A vállalati hitelkamat várakozások miatti pozitív finanszírozáshoz való hozzáállást azonban lerombolja, hogy az uniós pályázati lehetőségeket igen borúsan látják a vállalkozások. Jelentősen, 46%-ról 36%-ra csökkent azon cégek aránya, amelyek jelenleg reálisnak tartják uniós forrás elnyerését. Emellett azok a cégek is jóval kevesebben vannak, amelyek hallottak volna a vállalkozás szempontjából érdekes pályázatról. Az eredmény nem meglepő, hiszen a 2014-2020-as költségvetési periódusban eddig csupán két kkv-kat is érintő pályázat jelent meg. Ugyanakkor várhatóan már áprilisban elérhető lesz egy 80 milliárd forintos keretösszegű termelési kapacitásbővítő pályázat, míg a források tömeges kiírása az eddigi információk alapján valószínűleg nyár elején fog beindulni.

A pályázat nem szociális intézmény!
Az önerő és az utófinanszírozás a kkv-k 70%-ának problémát okoz, erre Kavosz Zrt. vezérigazgatója szerint az egyszerű, gyors és kombinált megoldások a hatékonyak, mint mondta, ezekben van az igazi jövő. A sikerhez ugyanis a vállalkozásoknak önmaguk felelős finanszírozását is fel kell vállalnia. A válság egyetlen pozitív hatása, hogy átgondoltabbá váltak a hitelt felvevők – mondta Krisán, aki szerint ugyan a lehetőségek lényegi elemei lesznek az uniós pénzek, de a vállalkozásoknak épp annyi felelőssége van, mint az Uniónak. Látni kell ez a felelősséget és azt, hogy az uniós pályázatok rendszere nem szociális intézmény.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek