Nem éri meg dugdosni a kocsit a NAV elől

2019. január 17. csütörtök - 09:03 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásai alkalmával előfordul, hogy az adósok megpróbálják elrejteni a tartozás fedezeteként lefoglalt járművüket, így hátráltatva a keletkezett adósság behajtását. A NAV ilyenkor tárgykörözést rendelhet el.

Ha egy adós nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, illetve a felszólításokra sem reagál, végrehajtási eljárás indul vele szemben. Ilyen esetekben az adós birtokában lévő ingatlanok és ingóságok mellett, lehetőség van jármű lefoglalására és értékesítésére is a fennálló tartozás fejében. A NAV ilyenkor felszólítja az adóst, hogy a járművet önként adja át a végrehajtóknak. Ha az adós ennek nem tesz eleget, és a végrehajtók által végzett helyszíni felkutatási kísérlet is eredménytelenül zárul, azaz a gépkocsit nem találják meg, akkor a NAV elrendelheti a szóban forgó jármű tárgykörözését.

nincs menedék lichtensteinben

Kép: SXC

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvény alapján a NAV ilyen esetben közvetlenül a rendőrséghez fordulhat, amely a saját közúti kapacitásán kívül kérheti polgárőr, bűnmegelőzési, illetve vagyonvédelmi célú szervezet együttműködését is. Az általuk üzemeltetett rendszámfelismerő és azonosító rendszerekben jelzés elhelyezését rendelheti el, ennek eredményeképpen a jármű észlelésekor a NAV értesítést kap.

Hogyan kerülhető el a céges ingatlan elárverezése?
Az adótartozás miatt lefoglalt céges ingatlan becsértékének megállapítása után kerülhet sor annak értékesítésére. Meg kell várni az árverezést, vagy létezik más megoldás? Milyen intézkedésekkel szemben lehet végrehajtási kifogással élni, és mire kell ügyelni az eljárás során?

A NAV a gépjármű tárgykörözését végzésben rendeli el, és erről a rendőrséget is értesíti. Amennyiben a keresett jármű fennakad például egy rendőrségi ellenőrzésen, az ellenőrző rendőr szabálysértési eljárást kezdeményezhet, valamint a rendszámot leveszi, és útvonalengedéllyel a járművet visszaküldi a tulajdonos címére. Erről a NAV-ot is értesítik, így végrehajtók már jó eséllyel megtalálják a járművet, mellyel a rendszámától megfosztva sokkal nehezebb közlekedni, azt továbbszállítani, elrejteni. Ha a körözött járművet a NAV munkatársai elszállítják, a tárgykörözést megszüntetik.

A NAV mindent megtesz annak érdekében, hogy végrehajtásra ne kerüljön sor, ezért a tartozást felhalmozó adósokat először felszólítja, hogy fizetési elmaradásukat mielőbb pótolják, akár részletekben megfizetve.

Meddig lehet végrehajtani a követelést?
A követelések végrehajtásához való jog azt a jogosultságot jelenti, hogy egy követelés teljesítése bírósági végrehajtás útján kikényszeríthető. Így például végrehajtható a jogerős bírósági ítélet vagy a közjegyző által kibocsátott és jogerőssé vált fizetési meghagyás. Az időmúlás azonban a már végrehajtható tartozások esetén is a végrehajthatóság elévülését eredményezheti. Hogyan történik a végrehajtási jog elévülése? Mi a teendő, ha a végrehajtási jog elévült?