Nem azt tudjuk, amit kéne

2013. november 14. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A világgazdaság komoly problémával szembesül a munkaerő-kínálat és kereslet közötti eltérések miatt, hiszen a 30 vezető gazdaság közül 18 küzd a készségek hiányának valamilyen formájával, miközben a munkanélküliség szintje és a betöltetlen állások száma is növekszik. Számos piacon a rendelkezésre álló munkaerő nem felel meg a munkaadók által támasztott követelményeknek a készségek terén.

Az elérhető készségek és a munkáltatói elvárások közötti eltérések problémája több kontinenst is érint. A helyzet különösen súlyos az Egyesült Államokban, ahol a gazdaság munkahelyek hiányában igyekszik magához térni; Spanyolországot, Portugáliát és Írországot is komolyan érintette az eurózóna krízise; Japán a gazdasági stagnálás és a defláció problémáival küzd; az Egyesült Királyságban pedig a jelenlegi gazdasági felépülés több iparágban is a készségek hiányát fedi fel.

Tudjuk kit keresünk?
Egy cég életében – főleg, ha kis cégről van szó – az eredményesség, vagy a kudarc múlhat azon, hogy tudja-e a vezető, milyen tulajdonságok kellenek a működéshez szükséges feladatok, munkakörök sikeres betöltéséhez. A Piac&Profit HR szakértője segít, hogy hogy elemezzük a munkaköröket ennek fényében!

„A Hays Global Skills Index a világ szakképzett munkaerőpiacaira jellemző komoly ellentmondásra világít rá. A munkaadók világszerte küzdenek azért, hogy elegendő szakembert találjanak, akik a megüresedett pozíciókhoz szükséges készségekkel rendelkeznek, miközben milliók munkanélküliek” – összegzi a problémát Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója.

„A megfelelő készségekkel rendelkező szakemberek utánpótlása minden szervezet sikerének alapja. Ha egy pozícióra a megfelelő személyt sikerül megtalálni, azzal vállalatokat és emberek életét lehet megváltoztatni és közösségeket erősíteni. Nincsenek egyszerű megoldások a világ munkaerőpiacain ma tapasztalható problémákra. Azonban hisszük, hogy az elemzésünk ajánlásaiban megfogalmazott alapelvek az egész világon érvényesek, és valódi előrelépést tesznek lehetővé a nemzetközi munkaerőpiacok nehézségeinek kezeléséhez” – mondja Alistair Cox.

A világ készségtérképe

A Hays Global Skills Index 0 és 10 közötti pontszámmal értékeli az országokat, ami a szakképzett munkaerőpiacukon tapasztalható nehézségeket és korlátokat méri. Ezt hét komponens elemzésével számítják ki, többek között az oktatási szintek, a munkaerőpiac rugalmassága és a magasan képzett munkaerő bérnyomása figyelembevételével.

A középső érték, az 5.0 feletti pontszám azt mutatja, hogy a munkaadók küzdenek a számukra szükséges készségek megtalálásával, míg az 5.0 alatti pontszám azt jelzi, hogy a munkaerőpiac rugalmas, és a szakképzett munkaerő kínálatában nem tapasztalhatók jelentős korlátok.

Készséghiányok Magyarországon

„A 2012-ben elért 6.1-es pontszám és az idei 6.3 közötti mérsékelt növekedés oka elsősorban a megnövekedett bérnyomás, amely a magas képzettséget igénylő iparágakra, különösen az informatikára és a műszaki területekre jellemző” – mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója. „Miközben ezekben az ágazatokban egyre komolyabb a kereslet a képzett munkaerő iránt, a többi szektorban általában a munkaerő jelentős túlkínálata tapasztalható. Magyarországra ugyanakkor továbbra is olyan országként tekintenek a munkáltatók, amely nagyon vonzó munkaerőköltségeket és a fiatal, jól képzett szakemberek széles körét kínálja, ezért számos nemzetközi vállalat dönt úgy, hogy megtelepszik az országban” – teszi hozzá a Hays Hungary ügyvezetője.

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek