Muszáj készpénzben is kiadni a munkabért

2014. november 26. szerda - 12:15 / piacesprofit.hu
  •    

Bármennyire nem éri is meg ez a cégeknek, az alkalmazottaknak joguk van ragaszkodni ahhoz, hogy fizetésüket készpénzben kapják meg. Ez azoknak nem jelent gondot, akiknek van készpénzes bevétele a cégben. De mi van, ha a bankszámláról kell felvenni a jelentős tételeket?

Van azért néhány megoldás, ami akkor is segíthet, ha a cégnek nincs készpénzes bevétele, így nem tudjuk a házipénztárból kifizetni a béreket. A Bankráció.hu szakértői adnak néhány tippet.

Először is, felvehetjük a szükséges készpénzmennyiséget a céges bankkártyával. Egy mikrovállalkozásnál 1-2 munkatárs fizetésének készpénzben történő felvétele beleférhet a bankkártyalimitbe (vagyis céges bankszámlánál van havi 1-2 ingyenes vagy kedvezményes készpénzfelvétel), így a legolcsóbb a bank saját ATM-jénél történő készpénzfelvétel lehet. Ez nem megoldás azonban nagyobb cégeknél, ahol több munkavállaló készpénzes kifizetése esetén a céges bankkártya napi limitjénél általában jóval nagyobb mennyiségű készpénzre van szükség.

A jogi háttér
A jelenlegi munkajogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató arra hivatkozva szüntesse meg a munkaviszonyt, hogy a munkavállaló nem rendelkezik bankszámlával, és bankszámla hiányában arra sincsen lehetősége, hogy a munkavállaló munkabérét mindaddig visszatartsa, ameddig a munkavállaló ismételten nem nyit bankszámlát. A jogszabály ugyanakkor azt nem teszi kötelezővé, hogy a munkáltató a munkavállaló bankszámlájára teljesítse az utalást. Amennyiben a munkavállaló egy közös „családi” bankszámlát jelöl meg, úgy az utalás arra is teljesíthető. Amennyiben a munkabér magyarországi bankszámlára kerül átutalásra, úgy a kifizetés a munkavállaló számára költséget nem okozhat.
A jelenlegi helyzet ellentmondásos, és a munkáltatók nem igazán rendelkeznek hathatós eszközökkel ahhoz, hogy a nemzetgazdasági szempontból is káros, növekvő tendenciát mutató készpénzkifizetéseket visszaszorítsák – mondták korábban a PwC Legal jogi szakértői. Itt találja a részleteket.

Ezért második megoldásként szóba jöhet a bankfióki készpénzfelvétel, mely a bankkártyásnál valószínűleg drágább lesz, de legalább nincs limitálva. Amennyiben azonban 1 millió forintnál nagyobb összeget vennénk fel, előzetesen konzultáljunk a bankkal arról, hogy a kívánt összegű készpénzfelvételt be kell-e jelenteni előre! Ha ugyanis váratlanul beállítunk nagyobb készpénzigénnyel, mint amellyel bejelentés nélkül fogadnak, nem biztos, hogy meg is kapjuk a várt összeget. Tudni kell azt is, hogy ha előzetesen bejelentjük, de mégsem vesszük fel a készpénzt a jelzett napon, akkor legtöbbször felszámítanak valamennyi díjat a számlán, mely a nagyobb összegű készpénz szállítását és őrzését fedezi.

Problémát jelent továbbá, hogy a készpénzért el kell menni a bankba, sorba kell állni érte, ez pedig időt vesz el a munkából, arról nem is szólva, hogy nem biztonságos sok készpénzzel mászkálni. Ezért harmadik megoldásként ajánljuk a kényelmes, céges bankszámláról postai kifizetési utalvánnyal történő kifizetést, melyet a nagy bankoknál biztos elérhetünk. Ennek a szolgáltatásnak a segítségével az internetbank előtt ülve elintézhetjük a kifizetést az irodában, miközben az alkalmazott a pénzt a postástól kapja meg. Ha az alkalmazott normál munkaidőben dolgozik, s így a pénzt csak munkaidő után tudná átvenni, amikor is külön be kell mennie a postára és sorba kell állnia, a legegyszerűbb egyből a munkavállaló munkahelyére kérni a pénzt. A posta a feladástól számított két munkanap múlva kézbesíti az összeget, amennyiben a tárgynapi banki határidőig beküldjük a megbízást. Egyes bankok azt is lehetővé teszik, hogy a kifizetési utalványok adatait közvetlenül a postának adjuk át.

Kép: Fotolia

A banki és postai díj együttes magas mértéke miatt vérzik el a postai kifizetési utalvány

Az alábbiakban egy táblázatban összefoglaltuk a legnagyobb bankoknál kiszámolt díjakat. A díjak számítása során példánkban hat alkalmazott nettó 150 ezer forintos kifizetésével számoltunk, így a bankpénztári készpénzfelvételnél 900 ezer forint felvételével, míg a postai kifizetési utalványok esetében 6 darab 150 ezer forintos utalvány banki és postai díjával. Az utalványnál feltüntetett összegekből a postai díj mértéke (adatátviteli úton történő banki átadást feltételezve) egységesen minden banknál 6 × 1475 forint, azaz összesen 8850 forint. Amelyik bank a hirdetményében nem jelezte külön, ott a nem készpénzes pénzügyi tranzakciós illetékkel számoltunk.

Bank

Készpénzfelvétel díja (Ft)

Postai kifizetési utalvány díja (Ft)

Budapest Bank  7 93014 130
CIB Bank  7 77618 660
Erste Bank  8 604  9 750
FHB Bank  7 65016 050
K&H Bank13 41014 610
MKB Bank  8 10023 730
OTP Bank  8 82013 890
Raiffeisen Bank  8 550  9 042
Sberbank Magyarország14 55013 350
UniCredit Bank  8 57912 210

Mint a táblázat alapján is látható, a nagy bankok között mindössze egyetlenegyet találtunk, ahol a vizsgált esetben olcsóbb a postai kifizetési utalvánnyal történő kifizetés, mint a bankfióki készpénzfelvétel. De ott is inkább a készpénzfelvétel drága a többi piaci szereplőhöz képest, semmint az utalványküldés olcsó.

Ugyanakkor látható az is, hogy a postai kifizetési utalványos kifizetés viszonylagos drágaság áért alapvetően a postai díj a felelős, e nélkül (vagy ezt csökkentve) ugyanis sokkal versenyképesebb lenne a kifizetési utalvány szolgáltatás díja, mint a bankfióki készpénzfelvételé. Két olyan bank is látható a táblázatban, amely csekély díjat számít fel az utalványokért a postai 8850 forinton felül, szemben a bankfióki készpénzfelvétel jellemzően magas, általában 8000 forint körüli díjával.

 

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek