Mit tartalmaz az adóhatósági jövedelemigazolás és hogyan lehet kérni?

2019. február 25. hétfő - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Akár hitelfelvételre, akár hitelfelvételhez szükséges kezességvállalásra van szükség,a hitelintézet a magánszemélytől a vagyoni helyzetének bemutatását és jövedelme igazolását kéri, amelyet bizonyos esetekben az adóhatóság állít ki. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével ennek jártunk utána.

Az adóhatóság csak adóbevallással lezárt évekről állít ki jövedelemigazolást. (Itt olvashat arról, hogyan kérheti a munkáltatói jövedelemigazolást!)

Az adóhatósági igazolás az alábbiakat tartalmazza:

  • a munkáltatói adómegállapításban szereplő jövedelmet (pl. munkabér, osztalék);
  • az adózó által az SZJA-bevallásban bevallott jövedelmet (pl. ingatlan bérbeadás, ingóság/ingatlan eladás);
  • EVA adóalany esetén az EVA alapot és az adót;
  • KATA adóalanyoknál pedig a bevétel 60%-át (erről bővebben itt olvashat).

A jövedelemigazolás kiadása kérelemre történik, magyar nyelven. A kérelmezés illetékmentes és meghatalmazott útján is történhet.

Ha valaki korábban elektronikus úton adta be az adóbevallását, akkor jövedelemigazolást is csak elektronikus úton tud kérelmezni.

A megkért igazolásokat az adóhatóság 6 napon belül küldi meg a kérelmező részére.

Írisz Office tipp:

A 2018. évre vonatkozó SZJA-bevallások beadási határideje 2019. május 20. A NAV által készített tervezetek is ekkor válnak véglegessé. Alapesetben jövedelemigazolás is ezután kérhető 2018-ról. Amennyiben hitelfelvétel vagy egyéb ügyintézés miatt fontos, hogy ennél az időpontnál korábban kapjon igazolást már a 2018-as adatokkal, úgy vegye fel a kapcsolatot könyvelőjével, hogy a szükséges bevallásokat soron kívül nyújtsa be. Ilyenkor ugyanis már lezártnak tekinthető az év és kikérhető 2018-ról a jövedelemigazolás.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek