Mikrochippel kémkedhetett a kínai titkosszolgálat amerikai techcégeknél

2018. október 04. csütörtök - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

30 nagy tech-céget, köztük az Apple-t és az Amazont hackelték meg egy mákszem méretű chippel a Bloomberg riportja szerint. Az amerikai történelem legnagyobb ipari kémkedési ügyére derülhetett fény.

A Bloomberg hatósági forrásokra hivatkozva csütörtökön hosszú cikket közölt arról az apró mikrochipről, amelyet amerikai techcégek Kínából rendelt eszközeiben találtak. A lap szerint a közelmúltban az amerikai titkosszolgálatok hosszas nyomozást folytattak, amely során kiderült, hogy a chipeket valakik azért építették be informatikai eszközökbe, hogy a segítségével meg tudják kerülni a vállalatok biztonsági korlátait, bejussanak a céges rendszerekbe és hozzáférjenek a vállalati szervereken tárolt bizalmas dokumentumokhoz.

A kínai hadsereghez vezettek a szálak

Kockázatos felhőben tárolni a céges adatokat
Egyre költségesebb a kiberbiztonság, a cégek nehezen tudnak lépést tartani a biztonsági szakemberek és a kiberbűnözök közötti fegyverkezési versennyel, sokak szerint egységes szabályozásra lenne szükség a felhőben tárolt adatok védelme érdekében.

A Bloomberg forrásai szerint a kémchip segítségével hackerek legalább 30 cég után kémkedhettek, az áldozatok között van az Apple és az Amazon is.

A cégeknek állítólag három éve tűnt fel, hogy a egyes eszközeikben van egy ismeretlen funkciójú alkatrész, amit jelentettek is a hatóságoknak. Az érintett eszközök, alkatrészek mind a Super Micro kínai gyárából kerültek ki. Ez után titkos nyomozás indult, hogy felderítsék annak célját és eredetét, a szálak a kínai Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hírszerzési egységéig vezettek. Amikor egy amerikai cég informatikai eszközöket rendelt Kínából, valamikor a rendelés beérkezése és a kiszállítás között a hírszerzők is hozzáfértek az árukhoz (mobilokhoz, számítógépekhez), és beépítették a chipet az eszközök alaplapjába. A bepoloskázott eszközökből nemcsak vállalatokhoz, de az amerikai hadsereghez és a titkosszolgálatokhoz is jutott.

Mindenki tagad

A gyanú szerint a chipek beépítése a kínai titkosszolgálatok akciója volt, akik ilyen módon akartak információkat szerezni amerikai cégek és kormányzati szervek tevékenységéről.

A Bloomberg kérdésére egyelőre mind az amerikai hatóságok, mind az érintett cégek, illetve a kínai külügyminisztérium is cáfolta a kémkedés hírét, elmondásuk szerint semmiféle alapja nincs a Bloomberg értesüléseinek (ugyanakkor az állítólagos nyomozással egy időben az Apple váratlanul szerződést bontott a gyanús eszközöket szállító Super Micróval). A lap ezzel szemben nevük elhallgatását kérő nemzetbiztonsági forrásokat idézett, emellett fényképeket és műszaki rajzokat mutatott be az állítólagos kémeszközről.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek