Michelin-csillagok: nem Franciaország a nyerő

2017. november 28. kedd - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

Nagy meglepetés, de a háromcsillagos éttermek rangsorában nem Franciaország vezeti a világranglistát. Magyarországon egyelőre nincs ebben a kategóriában vendéglátóhely, sőt, öt helyett már csak négy csillagunk van.

Nem Franciaország vezeti a három Michelin-csillaggal rendelkező vendéglátóhelyekkel büszkélkedő országok toplistáját, hanem Japán. A távol-keleti szigetországban ugyanis 28 háromcsillagos étterem van, míg a gasztronómia fellegvárában 27 – derült ki a Statista.com infografikájából.

A Michelin útikalauz 1926 óta oszt ki csillagokat a vendéglátóhelyek között. Az egy csillag megszerzése azt jelenti, hogy a díjazott étterem teljesítménye elismerésre méltó a kategóriájában. A két csillag már kiemelkedő konyhai teljesítményre utal, míg a háromcsillagos elismerés már olyan kulináris élvezeteket ígér, amelyekért megéri repülőre pattannia bármelyik ínyencnek.

Kép: Statista.com

Kép: Statista.com

Nem véletlen, hogy három csillagos étteremből nincs sok világszerte, elhelyezkedésük azonban első pillantásra több mint meglepő lehet. A toplistát Japán vezeti, a távol-keleti országot követi Franciaország, majd az Egyesült Államok, Németország és Kína következik.

Magyarországon nincs háromcsillagos vendéglátóhely, sőt a korábbi öt Michelin-csillaggal rendelkező étterem helyett immár csak négy ilyen minősítéssel bírunk, miután a Tanti idén tavasszal elvesztette meglévő csillagát.

Elmosódó határok a gasztroforradalomban
Budapest belvárosában továbbra is tombol a gasztroforradalom, újabbnál újabb éttermek nyílnak. Bár a kínálat főként street food ételekből áll, mégis az árak és alapanyagok tekintetében gyakran a hamburgerek és egyéb finomságok már a fine dining kategóriába sorolhatók, hiszen a séfek gondosan kidolgozott stratégia alapján állítják össze az egyes menüket. Miért kattannak rá a street foodra annyira az emberek, melyik az első számú kedvenc étel, és miben más a magyar fogyasztó az amerikaihoz képest?