Még egy évig tart a kegyelem

2016. március 02. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A kft-k és a civil szervezetek is egy év haladékot kaptak az új Ptk.-nak való megfelelésre. Ennek határideje eredetileg idén március 15-én járt volna le. A döntés értelmében a kft.-knek legkésőbb 2017 tavaszáig kell hárommillió forintra emelniük törzstőkéjüket.

átírták a közbeszerzési törvényt

Kép: Pixabay

Mint azt korábban megírtuk, törvénymódosítást nyújtottak be, hogy a Ptk. hatálybalépésével kapcsolatban a kft.-k, illetve a civil szervezetek még egy év türelmi időt kapjanak. Az eredeti jogszabály ugyanis arra kötelezte őket, hogy áttérjenek az új Ptk. szabályainak alkalmazására, illetve – a kft.-k esetében – törzstőkéjüket is megemeljék.

A módosítás tulajdonképpen egy évvel meghosszabbítja a korlátolt felelősségű társaságok esetében a 3 milliós törzstőke megteremtésére vonatkozó 2016. március 15-ei határidőt, ugyanis – mint olvasható – “számos jelzés érkezett arra nézve, hogy a társaságok a Ptk. ezen előírásának nem tudnak időben eleget tenni”. Becslések szerint ugyanis még mindig százezer cég nem teljesítette ezt a kötelezettségét.

A Ház a döntésével egyértelművé tette azt is, hogy a korlátolt felelősségű társaságokat terhelő kötelező tőkeemelés után járó magas, 40 ezer forintos illetéket akkor sem kell megfizetni, ha a cég egyéb adatváltozást is bejelent, és ezen esetek többségében is az általános változásbejegyzési illetékmérték, vagyis 15 ezer forintot kell fizetni.

Nemcsak készpénzzel lehet megoldani a tőkeemelést
Nemcsak a tőke tényleges befizetésével lehet megoldani a március közepéig esedékes kötelező tőkeemelést, mutatjuk milyen más módozat lehetséges. De azonnal lépnie kell az érintett társaságoknak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek