Lakáshitel-támogatás: a bankváltás is okozhat galibát

2015. augusztus 24. hétfő - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A munkavállalónak a lakáshitel-támogatáshoz kapcsolódó dolgozói nyilatkozatban kell tájékoztatnia a munkáltatót arról, ha nyilatkozat tartalmában változás következik be. Így nem fordulhat elő, hogy a cég más bankba utalja törlesztőrészletet - hívja fel a figyelmet Fata László cafeteriaszakértő.

Kép: Pixabay

Egy nyári kutatás szerint növekszik a kis- és középvállalkozások közt a cafeteria alkalmazók száma. Bár még mindig elég alacsony. „A lakáshitel-támogatás igénybe vételét fontolgatóknak érdemes tudniuk, hogy nekik már új szerződésekkel kell megvizsgálniuk a juttatás adómentességét, és kidolgozniuk a megvalósítás folyamatát” – hívta fel a figyelmet Fata László cafeteriaszakértő a HR Portálnak eljuttatott közleményében.

A vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás mint új juttatási forma egyrészt fontos könnyítés lehet a hiteltörlesztésekhez, másrészt adminisztrációs kihívás elé állítja a munkáltatót.

(Hogy pontosan milyen adminisztrációval jár, arról részletesebben itt olvashat!)

A bonyolult ügyintézés miatt gyakran előfordul, hogy nem sikerült a gyakorlatba átültetnie a cégeknek és a munkavállalóknak ezt a támogatási formát. (A szabályozás ráadásul az idén módosult!)

A szakember hozzátette: természetesen ilyen esetben is bekövetkezhet némi változás. Például akkor, ha a munkavállaló egy jobb törlesztőrészlet miatt bankot vált. Ilyen esetben galibát okozhat, ha az előző bankba utaljuk a munkáltatói támogatást. Ezért lényeges eleme a lakáshitel-támogatáshoz kapcsolódó dolgozói nyilatkozatnak (melyben a munkatársunk a folyósítási számlaszámról is nyilatkozik) a munkáltató tájékoztatása arról, ha a nyilatkozat tartalmában változás következik be.

„Érdemes időszakosan felhívni erre kötelezettségre a munkatársak figyelmét is” – nyomatékosítja Fata László. Ha azonban valaki már a devizahitel szerződések forintosítása előtt vizsgálta az adómentes lakáshitel-támogatás szerződéses és folyósítási feltételeit, akkor érdemes erre újra ránézni.

A leggyakoribb kérdések az új szocpol kapcsán
Július 1-től lehet vissza nem térítendő állami támogatást igénybe venni használt lakás vásárlásra, a lakásépítés és bővítés mellett. A támogatást hitelintézetektől lehet igényelni, a fő szabályok egységesek, de a gyakorlatban lehetnek eltérések a pénzintézetek egyes ajánlatai között: van, ahol már igényelhető a CSOK és van, ahol csak augusztus végén, vannak bankok, melyek a teljes összeget beszámítják önerőnek, mások csak a meglévő gyerekek után igényelt támogatást fogadják el. Ezen kívül jó tudni, hogy házépítés esetén szakaszos, használtlakás vásárlásnál pedig utólagos a folyósítás, de mindig a CSOK az utolsó részlet, illetve az építés és bővítés is támogatható a CSOK-kal, feltéve, ha az ingatlan legalább „B” energetikai besorolású.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek