Kaszált a könyvelők között a kormány

2015. február 24. kedd - 10:31 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) lezárult a könyvelői továbbképzés ellenőrzése: az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 nem teljesítette a továbbképzést, ezért a tárca visszavonta engedélyüket.

Kép: Freestock

A minisztérium azt vizsgálta, hogy a mérlegképes könyvelők eleget tesznek-e a továbbképzési követelményeknek. A 10 millió forintos éves árbevételt elérő cégeknél a könyvelést csak olyan, megfelelő szakképesítéssel rendelkező könyvelő végezheti, aki szerepel az NGM nyilvántartásában. A nyilvántartásban maradás egyik feltétele, hogy tudásukat naprakészen tartsák, éves továbbképzéseken. „Azok, akik elmulasztják a továbbképzést, elveszítik az engedélyüket – – mondta a SZAK-ma.hu számviteli és adózási portálnak adott interjújában Pankucsi Zoltán, minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára..

Az érintett könyvelők többsége komolyan vette a továbbképzési kötelezettséget, és elfogadta, hogy ez a minőségi munka alapkövetelménye.   Arra a kérdésre, hogy a könyvelők több mint 10 százalékának kiesése okoz-e zavarokat, Pankucsi Zoltán nemmel válaszolt, és úgy vélte, hogy ennek inkább gazdaságfehérítő hatása van. Jelezte, a könyvelők szerepe azért kiemelt a gazdaságban, mert ők működtetik az önadózás rendszerét. Ha e szakma képviselői magas szakmai színvonalon végzik a munkájukat, akkor az adórendszer is jól működik – tette hozzá.

Az államtitkár a vizsgálati eredmények tapasztalatait figyelembe véve nem zárta ki, hogy tovább szigorítják a felügyeleti rendszert. A cél az, hogy a könyvelői szakma felkészült legyen, és a lehető leghatékonyabban segítse a vállalkozásokat adókötelezettségeik maradéktalan teljesítésében – hangsúlyozta.

HOGYAN VÁLASSZUNK KÖNYVELŐT?
A könyvelés az a feladat, amit a vállalkozások többsége – még a legkisebbek is – „kiszerveznek”. Vannak hangzatos hirdetések, nem feltétlenül kell beugrani nekik. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük le jövendőbeli könyvelőnket. De hogy mit vizsgáljunk? Szakértőnk itt segít!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor