Kaszált a könyvelők között a kormány

2015. február 24. kedd - 10:31 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) lezárult a könyvelői továbbképzés ellenőrzése: az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 nem teljesítette a továbbképzést, ezért a tárca visszavonta engedélyüket.

Kép: Freestock

A minisztérium azt vizsgálta, hogy a mérlegképes könyvelők eleget tesznek-e a továbbképzési követelményeknek. A 10 millió forintos éves árbevételt elérő cégeknél a könyvelést csak olyan, megfelelő szakképesítéssel rendelkező könyvelő végezheti, aki szerepel az NGM nyilvántartásában. A nyilvántartásban maradás egyik feltétele, hogy tudásukat naprakészen tartsák, éves továbbképzéseken. „Azok, akik elmulasztják a továbbképzést, elveszítik az engedélyüket – – mondta a SZAK-ma.hu számviteli és adózási portálnak adott interjújában Pankucsi Zoltán, minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára..

Az érintett könyvelők többsége komolyan vette a továbbképzési kötelezettséget, és elfogadta, hogy ez a minőségi munka alapkövetelménye.   Arra a kérdésre, hogy a könyvelők több mint 10 százalékának kiesése okoz-e zavarokat, Pankucsi Zoltán nemmel válaszolt, és úgy vélte, hogy ennek inkább gazdaságfehérítő hatása van. Jelezte, a könyvelők szerepe azért kiemelt a gazdaságban, mert ők működtetik az önadózás rendszerét. Ha e szakma képviselői magas szakmai színvonalon végzik a munkájukat, akkor az adórendszer is jól működik – tette hozzá.

Az államtitkár a vizsgálati eredmények tapasztalatait figyelembe véve nem zárta ki, hogy tovább szigorítják a felügyeleti rendszert. A cél az, hogy a könyvelői szakma felkészült legyen, és a lehető leghatékonyabban segítse a vállalkozásokat adókötelezettségeik maradéktalan teljesítésében – hangsúlyozta.

HOGYAN VÁLASSZUNK KÖNYVELŐT?
A könyvelés az a feladat, amit a vállalkozások többsége – még a legkisebbek is – „kiszerveznek”. Vannak hangzatos hirdetések, nem feltétlenül kell beugrani nekik. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük le jövendőbeli könyvelőnket. De hogy mit vizsgáljunk? Szakértőnk itt segít!