Így lehet megszépíteni a pénzügyi valóságot

2015. november 25. szerda - 07:30 / Sebők Orsolya
  •    

Azt már többen tudják, hogy a faktoring javítja a cég likviditását, fokozza a működési biztonságát, versenyképesebbé teszi a vállalkozást, megkönnyíti a kinnlevőségek behajtását, egyszerűbbé teszi az exportpiacokra lépést. Azt viszont már kevesen ismerik, hogy egy speciális típusa hatékonyan használható mérlegtisztításra a negyedik negyedévben, illetve a céges eladósodottság mértékének technikai csökkentésére az év során bármikor.

A teljes hazai vállalatközi kereskedelem 72 százaléka halasztott fizetésen alapult, a külföldi partnereknél ez az arány pedig még magasabb, 76,6 százalék volt – mutat rá az Atradius Hitelbiztosító 2015-ös Fizetési Szokások Barométere. A hazai B2B forgalom tehát mintegy háromnegyed részben szállítói finanszírozásra épül – jelentősen meghaladva a kelet-európai 38 százalékos és a nyugat-európai 41,3 százalékos átlagot –, ami különösen a kisebb, kevésbé tőkeerős cégek működését veszélyezteti, illetve rontja a versenyképességüket. Szintén beszédes mutató, hogy a hazai kis- és középvállalatok eszközállományának akár 25 – 40 százalékát is kitehetik a kifizetésre váró vevőkövetelések az MKB Bank adatai szerint.

A faktoring rendkívül fontos kockázatkezelési eszköz a tradicionálisan hosszú fizetési határidővel működő iparágakban, így például a kiskereskedelemben, az élelmiszeriparban, a szállítmányozásban vagy az építőiparban, különösen, hogy a fizetési határidőn túl itthon még átlagosan 10 napos fizetési késedelemmel is számolniuk kell a szállítóknak.

– Faktoring segítségével megelőzhetők a halasztott fizetésből adódó likviditási problémák, mérsékelhető a csődkockázat, megállítható a nemfizetési/tartozási láncok kialakulása, illetve folyamatosan biztosítható a vállalat organikus növekedéséhez szükséges működő tőke – mutatott rá dr. Suták Péter, az MKB faktoring üzletágának vezetője.

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?
A vállalkozások legnagyobb gondjai között élen áll a késve fizetés vagy a leírási veszteségként elkönyvelt, elmaradt számlakiegyenlítés. Beruházások maradnak el, vagy dolgozók veszítik el a munkahelyüket emiatt. Pedig vannak praktikák, amelyekkel elkerülhető, hogy a csőd szélére sodródjunk egy-egy fizetési gondokkal küzdő vevő miatt.

A vevőkövetelésen alapuló finanszírozás a kisebb, az induló és a kevésbé hitelképes vállalkozások esetében is megoldás lehet, ráadásul a bankok bírálati eljárása is gyorsabb és egyszerűbb, mint a hitelezés során, különösen „márkás” vevők esetében. Faktoring esetén a bank a vevőt minősíti, és a finanszírozás mögött álló biztosíték maga a számla. Ezért nincs szükség ingatlanfedezetre, készfizető kezességvállalására, sem a szerződés közjegyzői okiratba foglalására.

– Egy normál ügylet esetében körülbelül két héten belül megkötjük a szerződést, ezt követően pedig a számla és a teljesítésigazolás benyújtása után legkésőbb három nappal folyósítjuk a számlaérték 70 – 80 százalékát. Ez nem azt jelenti, hogy a maradék a bank haszna. Amikor a követelés befolyik, elszámolunk a szállítóval.

Különösen a mai éles piaci versenyben – ahol egyre kevésbé csak az ár számít – jelenthet versenyelőnyt, ha egy beszállító hosszabb fizetési határidőt is el tud fogadni anélkül, hogy veszélybe kerülne a működőképessége – tette hozzá a bankár, aki szerint a faktoring egyáltalán nem bonyolult és nem drága. Ráadásul mivel nagyon széles a kínált termékkör szinte minden finanszírozási igényre kínál megoldást: a bank a követelések előfinanszírozását is vállalja, azaz vevőminősítés alapján hitelt nyújt a vállalkozásnak a számlaösszeg erejéig, a sok partnertől vásárló hazai és külföldi tulajdonú nagyvállalatok pedig a beszállítói faktoringprogram indításával alakíthatnak ki pénzügyileg stabil és lojális beszállítói kört.

adatsorokkal számol

Kép:PP archív

– Olyan dinamikusan bővülő fiatal vagy startup cégek számára is finanszírozási megoldást nyújthat, amelyeknél hiányoznak a bankhitelekhez szükséges gazdálkodási előzmények és biztosítékok. Ráadásul a faktoringot használó vállalkozások bátrabban adnak hosszabb fizetési határidőket vevőiknek, és ezzel akár versenyelőnyre is szert tehetnek – tette hozzá Kneifel Norbert, a Mazars Magyarország tranzakciós tanácsadó üzletágának menedzsere hozzátéve, hogy a faktoringgal az elnyert uniós finanszírozások kifizetése is előrehozható.

Exportőröknek és beszállítóknak
A kelet-európai szállításoknál az átlagos fizetési határidő 50 nap, míg a nyugat-európai exportnál 56 nap. A külpiacokra szállítók a belföldi mintára, külföldi vevőköveteléseiknél is igénybe vehetik a faktoringot. Ez nemcsak a számlafinanszírozást jelenti, hanem biztosítást, igény szerint követelésbehajtást és –nyilvántartást is. Különösen új piacokra, vagy új külföldi partnereknek szállító exportőrök biztonságát növelheti a banki szolgáltatás. A beszállítói faktoringprogram lényege pedig, hogy az anyavállalati vagy tulajdonosi elvárások miatt hosszú fizetési határidőkkel dolgozó nagyvállalatok is stabil és megbízható beszállítói kört alakíthassanak ki. A program révén a beszállítók a jelentős cash flow-javulásból és működőtőke-optimalizálásból profitálhatnak. A költségmegosztással is kialakítható beszállítói faktoringprogramot általában hazai vagy nemzetközi nagyvállalatok alkalmazzák, de hatékony eszköz a fizetési határidők drasztikus meghosszabbítását tervező cégek kezében is.

Mérlegtisztítás faktoringgal

Még a faktoringot aktívan használó vállalkozások sem mindig tudják, hogy a vissztehermentes faktoring révén a társaság mérlegszerkezete is javítható, ami a negyedik negyedévben ugyancsak fontos lehet: nemcsak a vállalat hitelképessége, hanem befektetői megítélése is javítható – átvilágítás vagy audit előtt – a mérlegszerkezet pozitív változásának eredményeként.

– Az éves zárások előtt a vissztehermentes faktoring hatékony mérlegtisztítási eszköz, illetve technikailag csökkenthetjük így a céges eladósodottság mértékét („window dressing”). A követelések faktorálása során ugyanis az eszköz oldalról felszabaduló tétellel csökkenthető a hitelállomány a forrás oldalon, így egy mérlegen kívüli finanszírozás áll fenn, szemben a klasszikus banki hiteltermékekkel, amelyeket a forrás oldalon kell kimutatni – magyarázta Kneifel Norbert.

A speciális faktoringeszköz hatására egészségesebbé válik a cég mérlegszerkezete, javulnak a finanszírozók vagy potenciális befektetők által gyakran vizsgált eladósodottsági mutatók (DSCR, kamat- és tőkefizetésre rendelkezésre álló cash flow), számottevően nő a forgásisebesség-mutató is; ez utóbbiak pedig ma már alapkérdésnek számítanak egy vállalkozás finanszírozhatóságánál, tette hozzá a Mazars szakértője.

Ez a faktoringeszköz olyan vállalkozások menedzsmentje számára is hasznos lehet, amelyeknél a vevői/szállítói állományok arányához vagy az eladósodottsági mutatókhoz kötötték a menedzsmentbónuszokat vagy más értékelési/teljesítménymérési mutatókat.

Ezen a területen azonban az egyedi igények és a megoldandó feladatok komplexitása miatt a klasszikus kereskedelmi faktoring ügyleteknél hosszabb átfutási idővel kell tervezni, ezért érdemes nem december utolsó napjaira hagyni az erre való felkészülést.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek