Idén is sláger a konténer

2018. április 18. szerda - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is népszerűek a konténeres megoldások, és az elsődleges célok között az üzleti infrastruktúra továbbfejlesztése, valamint a DevOps folyamatok támogatása áll – írja a SUSE.

A konténertechnológia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy elkülönített konténerekbe csomagolt alkalmazásokat futtassanak, ami több területen is megkönnyíti a szervezetek, illetve alkalmazottaik munkáját. Hatékonyabbá teszi például a működést az adatközpontokban, felgyorsítja a fejlesztést, és támogatja a DevOps folyamatokat.

A SUSE a szoftverfejlesztő cégek körében végzett kutatást arról, hogyan áll náluk a technológia elterjedtsége, milyen területeken és célokra használják, illetve mik a gyakorlati tapasztalataik.

Hangsúly a DevOps-on és a mikroszolgáltatásokon

A válaszok alapján a fejlesztők 30 százaléka már használ konténereket, és további 27 százalékuk tervezi a bevezetésüket a következő évben. A legnagyobb arányban (41 százalék) a DevOps folyamatok támogatásához alkalmazzák, 37 százalék az üzleti infrastruktúra továbbfejlesztéséhez veszi igénybe őket, és 33 százalék a hálózat biztonságát is megjelölte a használat indokaként.

Öt fontos szoftveres trend 2018-ban
A felhő „felnőtt”, de a használata még mindig okozhat nehézségeket. A fejlődést továbbra is a nyílt forráskód hajtja, és az adatközpontokban a szoftveres vezérlés az új hívószó. A fejlesztőknek pedig a konténerek és a felügyeletet egyszerűsítő megoldások kínálják a választ a kihívásokra. Ez vár ránk 2018-ban a SUSE szakértői szerint.

A szervezetek legnagyobb arányban (46 százalék) új, mikroszolgáltatás-alapú alkalmazások biztosításához veszik igénybe a konténereket, de 28 százalék a legacy programok futtatásánál is hasznukat látja. A válaszadók nagy része (89 százalék) elsősorban Linux rendszeren futtat Docker-alapú konténereket, emellett 28 százalék Windows-alapokon is alkalmazza ugyanezt a technológiát.

Megéri a tanúsítvány

A konténerek számos előnyt biztosítanak, hiszen egyszerű és hatékony módszert kínálnak a szoftverek fejlesztéséhez, kiosztásához és futtatásához, az ellenőrizetlen telepítések azonban problémákat is okozhatnak az üzemeltetés során.

A SUSE és a hozzá hasonló operációs rendszerek fejlesztői olyan tanúsítványokat kínálnak, amelyek igazolják az ügyfelek számára, hogy a konténer megbízható forrásból származik, a lemezképben nem találhatók sebezhetőségek, és a konténerizált termék biztonságosan futtatható a környezetükben. A tanúsítvány megszerzéséhez az alkalmazás fejlesztőjének meg kell felelnie bizonyos teszteken, hogy garantálhassa az adott konténer megfelelő működését az adott platformon. Ilyen lehetőséggel egyelőre a SUSE fejlesztő partnereinek 27 százaléka élt, és további 19 százalék tervezi.

Csak az egyszerűsítésen múlik

A válaszadók több mint fele (55 százalék) a piaci igények miatt használ konténertechnológiát, emellett az egyszerű verziófrissítés (37 százalék), a platformok közötti hordozhatóság (35 százalék) és a fejlesztők hatékonyságának növelése (29 százalék) szerepel a főbb indokok között. Ami pedig visszavetheti a fejlesztőket a konténerek alkalmazásában, az a bevezetéssel járó technológiai kihívások (61 százalék), a szakértelem hiánya (48 százalék), valamint az új technológia megtanulásához szükséges idő hiánya (32 százalék).

Ezért jelent hatékony segítséget a fejlesztők számára a SUSE Container as a Service platform a legújabb, a felhőben is egyszerűen használható, konténeralapú alkalmazások bevezetéséhez, amellyel fokozatosan állhatnak át hagyományos, meglévő alkalmazásaikkal az új architektúrára.

A Platform magában foglalja a SUSE MicroOS-t, amely rendkívül könnyen telepíthető, felügyelhető és frissíthető, ezért mindig naprakész operációs rendszer, kifejezetten mikroszolgáltatások és konténerek futtatásához. A megoldás konfigurációs eszközöket is tartalmaz, továbbá egyszerűsíti a konténerek felügyeletéhez használható Kubernetes technológia telepítését és alkalmazását, jelentősen megkönnyítve ezzel a konténerek menedzselését. Ennek köszönhetően a fejlesztő partnerek valóban a saját feladataikra koncentrálhatnak ahelyett, hogy a konténerek kezelésére fordítanák idejüket és energiájukat.

 

 

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek