Határokon átnyúló egyetemi együttműködésről kötöttek megállapodást

2017. július 24. hétfő - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

A budapesti székhelyű Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. kutatásra és tudástranszferre fókuszáló keretmegállapodást kötött a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karával. A projekt keretében az Egyetem egy plazma-elektrolitikus oxidációs folyamathoz szükséges speciális tápegységet fejleszt, illetve a Kutatóközponttal karöltve közösen feltérképezik a tudományos és üzleti hasznosítás lehetőségét is.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara együttműködési keretmegállapodást kötött a Bay Zoltán Nonprofit Kft-vel, így a tudományos együttműködések immáron konkrét fejlesztési projektben is formát ölthetnek, melynek keretében az Egyetem egy plazma-elektrolitikus oxidációs folyamathoz szükséges speciális tápegységet fejleszt, illetve a Kutatóközponttal karöltve közösen feltérképezik a tudományos és üzleti hasznosítás lehetőségét is. „Az együttműködési megállapodás egy hosszú távú kooperáció első mérföldköve, amely már most konkrét kutatási és tudásmenedzsment projektben testesül meg. Azt gondolom, hogy jelentős KFI projektek indíthatók el az anyaország, illetve a határon túli akadémiai szféra és a helyi üzleti környezet kiemelkedő szereplői között” – mondta .Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezetője.

Scientist holding a molecule model

Kép:Fotolia

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. nagy hagyománnyal rendelkezik speciális, piaci igényekre szabott kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megtervezésében és teljes körű menedzselésében. Tevékenysége kiterjed az európai, illetve a keleti piacokra is. A Kutatóközpont kiváló kapcsolatokat ápolt eddig is a határon túli, Kárpát-medencei kutatóintézetekkel, az akadémiai szféra meghatározó intézményeivel, jelesül a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel is. “A Sapientián zajló mérnöki képzés és kutatási tevékenység, az Egyetem küldetésének megfelelően, jelentős mértékben kíván hozzájárulni az erdélyi műszaki értelmiség utánpótlásának biztosításához, az akadémiai és a gazdasági szféra közötti kapcsolat erősítéséhez.” Az együttműködés első szakaszában, a közös K+F folyamat során kifejlesztett és tesztelt berendezés a Bay Zoltán Kutatóintézet budapesti központjában fog beszerelésre kerülni, majd hasznosulni” – mondta Dr.Kelemen András, A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja.