Gyorsabban, rendszerben – ez a nyerő idén

2016. február 16. kedd - 18:30 / Timár Gigi
  •    

A jövőben egyre fontosabb szerepe lesz a beszállítói minősítésnek mind a szolgáltató, mind a vásárló szempontjából.

A minősítési folyamatban korántsem csak az ár számít, sőt az első körben erről nincs is szó. Inkább a cégről akarnak többet megtudni a potenciális vásárlók.

– Bár a beszállítói minősítés miatt az ajánlatkérési szakasz a korábbinál hosszabbá válik – az előminősítési kérdőívek kitöltése akár többnapos munkát is igényelhet egy kkv-tól –, mindenképpen megéri befektetni az energiát, hiszen ez lesz minden hosszabb távú együttműködés alapja – mondja Németh Eszter, a hatekonybeszerzes.hu beszerzési tanácsadója.

A szakember szerint már nem igaz, hogy a legolcsóbb ajánlat nyeri a tendert! Már nemcsak a nagyvállalatok, de a közepes cégek is látják, az árat az ajánlat minősége alapján kell megítélni. Vagyis a szállítási határidő, a pluszszolgáltatások vagy éppen a rugalmasság egyre többet nyom a latban. Ezért az ajánlatot minden esetben a vevő speciális igényeihez érdemes igazítani, hiszen egy apró plusz, egy kis változtatás lehet, hogy elég ahhoz, hogy árengedmény nélkül is a mi cégünk legyen a befutó. (Hogy hogyan válhat megbízható beszállítóvá, arról itt olvashat részletesebben.)

competition of sheep. the most powerful black sheep is winner, competitive concept, flat style

Kemény a verseny, de fel lehet készülni rá
Kép: Fotolia

2016: határtalan kihívások
Mi sem mutatja jobban, hogy milyen kihívások előtt áll a világ, mint a minden év elején a davosi Világgazdasági Csúcson felmerülő témák. Idén a mintegy 2500 döntéshozó – politikusok és vezető üzletemberek – négy fő globális kihívásról tanácskozott. A világgazdasági növekedésről és az alacsony nyersanyagárakról, a klímaváltozásról, a migrációról – és ennek kapcsán a biztonság kérdéséről –, valamint a negyedik ipari forradalomról és a hatására a társadalomban végbemenő változásokról. Hosszabb távon a világnak számos társadalmi és gazdasági kihívásra kell megtalálnia a választ. Hogy mi vár ránk 2016-ban, arról itt olvashat bővebben.

Az idén már mindenképpen – ha eddig nem tettük – el kell kezdeni beszerzési rendszerben gondolkodni. Például nemcsak a vevőnk, hanem a vevő ügyfeleinek igényeire is figyelni kell. Ha ezen a fronton tudunk pluszt nyújtani, a szakértő szerint saját ügyfelünknél javulnak az esélyeink. De a saját beszerzések esetén is fontos a rendszerben való gondolkodás, hiszen csak így érhető el, hogy ad hoc döntések helyett hosszú távon költséghatékony megoldásokat válasszunk. Ha képesek vagyunk előre tervezni az igényeinket, kedvezőbb keretszerződéseket köthetünk. A hatékonyságot az is növeli, ha a beszerzési rendszerben tisztázott, hogy milyen adatok kellenek annak jelzéséhez, hogy mire van szükségünk. Ne a szállítónak kelljen visszakérdeznie például, hogy pontosan milyen toner kell a nyomtatónkba, illetve ha előre tisztázott, hogy kinek van jogosultsága dönteni az egyes beszerzésekről, nem kell mindennek az ügyvezetőnél összefutnia.

Az üzleti beszerzés területén mostanában kezd valódi áttörést jelenteni az internet. A lakossági szolgáltatásoknál jól ismert ár–szolgáltatás összehasonlító oldalak léteznek a céges beszerzéseknél is: ahelyett, hogy több ajánlatot kérnénk be, néhány paraméter beütését követően azonnal kiválaszthatjuk az interneten például a cégünk számára leginkább megfelelő logisztikai szolgáltatót.

A folyamatok gyorsulása az ügyfelek elvárásaira is hatással van. A beszállítónak fel kell készülnie arra, hogy partnerei gyors és megoldásközpontú reakcióra számítanak. Nem mellékes már az ügyfélszolgálat, a panaszkezelés módja – senki nem fog napokat várni ránk.

Ha beszállítóvá szeretnénk tenni a cégünket, nem árt magunkat is megfelelően védeni, mert a kisebb félnek is vannak kockázatai. Kattintson ide a részletekért!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek