Még mindig „elfelejtenek” nyugtát adni

2016. július 29. péntek - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

A nyári ellenőrzések során is a számla- és nyugtaadás elmaradása a leggyakoribb probléma, pedig nem éri meg kockáztatni, a bírság felső határa egymillió forint is lehet. A vásárokra, fesztiválokra kitelepült kiskereskedőknek, vendéglátósoknak is kell nyugtát adniuk, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni.

a szolgáltatóknak is be kell kötniük a pénztárgépeket

Kép: MTI

A nyári ellenőrzések elsősorban a turisták által gyakran látogatott helyekre, vendéglátóipari egységekre, cukrászdákra, fagylaltozókra terjednek ki. Ezenkívül a sportszolgáltatást nyújtókat, valamint Budapesten az egy-két éjszakára szobát kiadó szálláshely-szolgáltatókat, tüzépeket is ellenőrzik ilyenkor. (Az ellenőrzések augusztusig tartanak.)

A vásárokra, fesztiválokra kitelepült kiskereskedőknek, vendéglátósoknak is kell nyugtát adniuk, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni. A NAV az ellenőrzés során az online pénztárgépek által szolgáltatott adatokon alapuló célzott kiválasztást alkalmaz, kockázatelemzéssel jutnak el a vállalkozáshoz. „A tavaszi ellenőrzés megmutatta a rendszer hatékonyságát, 8 ezer ellenőrzésből minden második esetben találtak valamilyen hibát a kereskedőnél. Ez nem azt jelenti, hogy romlott a vállalkozói fegyelem, hanem a kiválasztás hatékonyságát bizonyítja” – mondta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője.

Általános szabály, hogy a kiskereskedőknek üzletben vagy mozgóboltban kötelező a pénztárgép használata, de az alkalmi rendezvények standjaira ez nem vonatkozik. Nem kell pénztárgépet használni a készételt kínáló árusoknak sem, ha az értékesítés helye változó, valamint felszolgálás és ülőhely nem tartozik a vendéglátáshoz. Ilyen lehet például a fagylaltot, hot dogot, perecet kínáló árus.

Számlát vagy nyugtát azonban akkor is kell adni a vásárlóknak, ha nem kell pénztárgépet használni. A kitelepülésnél három lehetőség választható: számla, egyszerűsített számla adása, kézi nyugta kiállítása vagy az adózó döntése alapján online pénztárgép használata. Az egyébként pénztárgépet üzemeltető adózóknak a kitelepülésen kiállított kézi nyugták adatait utólag sem kell rögzíteniük a pénztárgépben.

Az uniós jog segíthet a NAV-val szemben
Elviekben a jóhiszemű vállalkozásokat védi a A NAV útmutatója, a gyakorlat azonban mást mutat a Mazars szakértői szerint. A jogsértő határozatokba Magyarországon sem kell beletörődni: ha valós az ügylet és jogszabályszerű a számla, élni kell az áfa-visszatérítés jogával.