Ezermilliárd forintra már keresztet vethetünk

2012. június 19. kedd - 07:32 / piac-profit.hu
  •    

A költségvetés tudna mit kezdeni azzal a több mint 1800 milliárd forintnyi adóhátralékkal, amelyel a Nemzeti Adóhivatal szerint az adóhátralékot felhalmozó cégek és magánszemélyek tartoznak az államnak. A tartozás oroszlánrészét azonban már sohasem lehet behajtani, az illető cégek megszűntek, vagy felszámolás alatt állnak a fekelista.hu összesítése szerint.

Az idén május végéig, a „feketelista.hu" portál összegzése szerint 134 800 esetben rendelt el cégek ellen az adóhatóság adóvégrehajtást, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakkal, amikor 130 400 végrehajtási határozat született – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. A végrehajtási értesítésre kiegyenlítik ugyan adótartozásukat, de a következő hónapban már ismét „elfelejtik" az újabb befizetési határidőt. Ez a folyamat elvileg számtalan alkalommal megismétlődhet – erősítik meg a NAV munkatársai. Az adóhatóság viszont meglehetősen változatos eszközökkel igyekszik végrehajtatni az állammal szembeni kötelezettségeket. Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazzák.

Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás megfelelő kombinációja következik. Az ingóvégrehajtás jellemzően gépjárműfoglalásra, üzletrész- és követelésfoglalásra, vagy az értékesíthető árukészlet, illetve gép, berendezés foglalására irányul. Idén az első öt hónapban az adóvégrehajtás 156,589 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést; ez az összeg 6,7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Legeredményesebb végrehajtási formának az inkasszó bizonyult; az év első öt hónapjában 11,7 százalékkal több ilyen hatósági átutalási megbízást adtak ki 19,9 százalékkal több tartozásra. Ugyanakkor 12,6 százalékkal csökkent az ingó-, és 23,7 százalékkal az ingatlanárverés.

A legtöbb végrehajtást Pest megyében és Budapesten indítják
Az egyes régiókat elemezve kiderül: a legtöbb adóvégrehajtást a gazdasági súlyuknál fogva meghatározó Pest megyében, illetve a városok közül Budapesten rendelték el. Pest megyében több mint 18 000 gazdálkodó szervezet kapott adóvégrehajtásról szóló határozatot. A gazdaságilag elmaradottabb megyék jóval az átlag felett érintettek; Bács-Kiskunban 3898, Borsod-Abaúj-Zemplénben 3788, Hajdú-Biharban pedig 2962 cég adóhátralékát kell a hatóságnak behajtania. A dunántúli megyék adómorálja lényegesen jobb az átlagnál: Vas megyében 704, Zalában 761 és Tolnában 873 gazdálkodó szervezetet kellett adóvégrehajtás alá vonni. Az iparilag legfejlettebb Győr-Moson-Sopron megyében 1349, Veszprém megyében pedig 1590 cég került a végrehajtandók listájára. A nagyobb városokat tekintve, csaknem 46 ezer végrehajtási határozatot fővárosi cégek címére küldtek. Debrecenben 1778, illetve Miskolcon 1595 vállalkozás ellen indult végrehajtás. Szegedről 1290, Pécsről pedig 1054 gazdasági társaság szerepel a listán. A legkedvezőbb képet Győr városának cégei mutatják magukról, ahol a hatóságnak 568 cég adósságát kellett végrehajtania.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a folyamatosan növekvő számú adóstól – egy adósra vetítve – mind kevesebb összeg szedhető be. Egyre több a nem működő gazdálkodó és a vagyontalan adóhátralékos száma. Az adóhatóság hatékonyabb és erélyesebb fellépésével magyarázható, hogy ilyen körülmények mellett az összes adóhátralékot az egy évvel korábbihoz képest 19,8 százalékkal sikerült csökkenteni. A legutóbbi adatok szerint az összes adóhátralék 1875,9 milliárd forintra rúg, holott egy évvel korábban még 2338,4 milliárd volt; a gazdálkodó szervezetekre 1706,1 milliárd forint esik, adóhátralékuk egy év alatt 21,2 százalékkal csökkent. A kép azonban mégsem ennyire rózsás, hiszen a hátralékállományból 1350,5 milliárd forint a nem működő gazdálkodó szervezetekre jut, és ebből 1143,9 milliárd forint felszámolással érintett, behajtása tehát meglehetősen kétséges. A működő gazdálkodó szervezek hátraléka viszont – a folyamatos, intenzív behajtási intézkedések hatására – egy év alatt 53,4 milliárd forinttal csökkent.

Öt cég ellen idén, január-május között az illetékes adóhatóság már hatszor rendelt el adóvégrehajtást, 16 társaság pedig öt alkalommal kapott végrehajtási végzést, ám a feketelista.hu kimutatása szerint szép számmal vannak olyan notórius adósok, akiknek neve már hússzor-harmincszor szerepelt. A feketelista.hu portál összesítette az adóvégrehajtás alatt álló vagy bármikor állt cégek listáját, s ebben összesen 213 696 gazdálkodó szervezet neve olvasható. Sok olyan cég van, amelyik 2001 januárjától – amióta nyilvánosságra hozzák az adóvégrehajtási határozatokat – szinte minden alkalommal szerepel a kipellengérezettek között. A portál által összeállított százas toplistát évek óta a kaposfői Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezeti; a Somogy megyei adóhatóság a cég ellen eddig összesen 39 alkalommal indított adóvégrehajtást. Vele együtt tizenhárom cég neve szerepel a listán legalább 30 végrehajtással. Így a kaposvári Natur Árkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek vezetői négy év alatt összesen 36 alkalommal találkoztak az adóvégrehajtókkal. A képzeletbeli szégyendobogó második fokára – holtversenyben – a kaposvári Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. is felállhat, ugyancsak 36 végrehajtási eljárással. Ellene az első végrehajtást 2008 májusában rendelte el a Somogy megyei adóhatóság, a legújabbat idén májusban. Harmincötödik elmarasztalásával megközelítette az „élen" végzőket a Kapos-Petrol 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., mindezt alig négy év alatt gyűjtötte össze. Az „öröklistán" – 34 végrehajtás elrendelésével – további három cég szerepel: a balatonboglári VG Komplex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a szekszárdi HB Szerelőipari Bt. és a závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft.

Tájékozódjon üzeltkötés előtt
Amint az adatokból látható, az adóhatóság változatos eszközökkel igyekszik az adótartozásokat behajtani, ám ha a végrehajtás során nem talál vagyont, kezdeményezi a cég felszámolását. A végrehajtható vagyon felkutatása azonban hosszú időt igényel. A tapasztalatok szerint a végrehajtási eljárás egyes esetekben akár öt év fél évig is eltarthat. Az adós viszont mindaddig szerepel a listán, amíg végrehajtás alá vont adótartozása van. Nem tűnhet el, a cégek névsora ugyanis a feketelista.hu-n tíz más hivatalos állami nyilvántartás részletes adataival együtt folyamatosan nyomon követhető. Az érdeklődő egyetlen klikkeléssel megállapíthatja például, hogy van-e egy vállalkozásnak adótartozása, folyik-e ellene csődeljárás vagy felszámolás, így az üzletkötés előtt pontos képet kaphat arról, kivel áll szemben, kivel lép partneri kapcsolatba. Az információk birtokában későbbi veszteségeket, károkat előzhet meg – összegezi a portál hasznosságát Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.