Egy jó rendszer kiváltja a szupersztárokat

2015. április 02. csütörtök - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Vannak vállalkozók, akik szerint a munkaerő biorobotokból áll, akik bármikor cserélhetőek. Mások szerint csak a kiváló munkaerő teszi lehetővé a növekedést és a fejlődést. Az életben azonban nincsenek fekete vagy fehér megoldások. A beszerzésben sem.

Kép:Pixabay

A beszerzés az a terület, ahol biorobotokkal vagy annak tartott és akként kezelt munkatársakkal nem megyünk semmire. Itt gondolkodni, tervezni, önállóan dönteni és cselekedni kell. A beszerzés egy kiugrási lehetőség a munkatársaknak. Akik itt sikeresek, többnyire kiemelkednek a tömegből és előlépnek más, szervezési és döntési képességet igénylő munkakörbe. A szupersztár beszerzők ritkák, ha vannak, akkor pedig szinte megfizethetetlenek.

Mi a megoldás erre a problémára? A beszerzési rendszer kialakítása!

Ugyan! Ez biztos csak a multikat érinti, kkv-knál nincs jelentősége! Hát nem éppen! Gondolj bele! A multik foglalkoznának ezzel a témával, ha nem lenne hatékony, és stratégiai jelentőségű? Biztosan nem, hiszen nem arról híresek, hogy olyasmire költik a pénzüket, ami valamilyen módon nem térül meg számukra.

Egy beszerzési rendszer nem létszám és nem vállalati bevétel függő. Sőt! Ha akkor kezdesz el vele foglalkozni, amikor az árbevételed kiugróan nő, már elkéstél, és anélkül, hogy tudnál róla, folyamatosan szórod ki a céged pénzét az ablakon.

A beszerzők leghatékonyabb fegyvere
Tudja mi az az egyetlen eszköz, ami akár 100%-kal is növelheti a hatékonyságot a beszerzés területén? A kérdezés tudománya. Az első és legfontosabb dolog, amit beszerzőként meg kell tanulni, vagy cégvezetőként meg kell tanítani az embereinknek, hogy merjenek és tudjanak kérdezni.

Milyen egy jól működő beszerzési rendszer?

  • Átlátható
  • Kiszámítható
  • Ellenőrizhető
  • Dokumentált

Igazán egyszerű, nem? Egyrészt igen, hiszen ha megvannak a szabályok, csak be kell tartani, tartatni. Másrészt nem, hiszen a szabályok kialakításakor a cég érdekeit kell nézni, és nem a beszerzését, vagy a gyártó területekét. Ráadásul mielőtt bevezetjük őket, konszenzusra kell jutni a kulcsterültekkel. Enélkül, sajnos nem megy.

Azonban, ha nem csak a következő hónap eredménye lebeg a szemünk előtt, hanem képesek vagyunk hosszabb távra tervezni, akkor érdemes erre a témára időt szánni, mert garantáltan megtérül.

Németh Eszter
www.hatekonybeszerzes.hu

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek