Duplán kell adatot szolgáltatnia a patikáknak

2013. december 09. hétfő - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Hiába tiltakozott a gyógyszerészkamara, nem adott felmentést a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az online pénztárgéphasználat alól. A mintegy 2500 gyógyszertárból 350-400 kisebb patikának kell lecserélnie megközelítően 900 kiskasszáját. Ez 50-80 millió forint bevételkiesést jelent. A patikusok szerint ők mindenképp jelentenek a TB-nek, így korábban sem volt jelentős eltitkolt bevétel. Sérelmezik, hogy a magánorvosi rendelők ugyanakkor nem kötelesek kasszát használni.

Kép:Pixabay

Legkevésbé sem jellemző a bevételek eltitkolása a patikákban a szakértők szerint. A TB által támogatott gyógyszerek árát például csak szigorú elszámolás után kapja meg a gyógyszertár az egészségbiztosítótól – írja a Pharma Online alapján az onlinekassza.hu. Ezzel szemben az adóhatóság által végzett ellenőrzések azt mutatják, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók számos esetben nem adnak bizonylatot az elvégzett munkáról. Az elmúlt időszakban több magánpraxist folytató orvos akadt fenn az adóellenőrök horgán, volt közöttük fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, szemész, gasztroenterológus és plasztikai sebész is.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán az egészségügyi államtitkárságnál kilincselt májusban, hogy megpróbálja elérni, ne kelljen lecserélniük a patikáknak a pénztárgépeket online adattovábbításra alkalmas berendezésekre. A kamara szerint a gyógyszertárak azzal is meg tudnának felelni a folyamatos adatszolgáltatási elvárásoknak, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé jelentenek. A Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve az adóhatóság azonban nem fogadta el a kamara érvelését, így a gyógyszertáraknak is kötelezően át kell térniük az online pénztárgép használatára.

Mikorra lesz online kassza?
Megindult a tömeges kasszacsere, folyamatosan emelkedik az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek száma. Míg nemrég még 200-220 kassza állt kapcsolatban a hatósággal, most már megközelítőleg ezer új típusú készülék üzemel. Szakértők szerint mindennel együtt is csak jövő év tavaszára valósulhat meg legkorábban a teljes kasszacsere. Itt olvashat részleteket.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek