A túl korai tegeződés

2014. december 06. szombat - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Van egy régi mondás: Előbb a szív tegezzen, azután a száj. Elgondolkodtató és ma is fontos ennek a mondatnak az igazsága: hiszen ha valakivel összetegeződtünk, már nem lehet semmissé tenni. Ez a viszony örökre fennmarad.

Ma már van, aki a tegeződésre kizárólag egyfajta társalgási stílusként tekint, míg mások számára ez egy fokozatosan érő kapcsolat, bizalmi szintjének a jele. Egy üzleti kapcsolatban azonban szerencsés, ha a tegeződés nem kényelmi szempont, hanem a megszolgált bizalom visszatükröződése.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/gubgib

A túl korán (hovatovább a megismerkedés pillanatában) felajánlott tegeződés egy klasszikus gondolkodású üzletasszonyt, üzletembert amellett, hogy zavarba hoz, el is gondolkoztat, mi vihette rá partnerét erre a gesztusra? Nem tud magázódni? Feszélyezve (a személyében elutasítva vagy távol tartva) érzi magát egy olyan kapcsolatban, ahol magázzák? Esetleg manipulatív céllal javasolta a tegeződést, mert így „bizalmas viszonyba kerülhetünk”? Vagy csak – a vitathatatlan, kölcsönös szimpátia okán – „kicsúszott a száján”?

(Érdemes elolvasni Karinthy Frigyes szatíráját  Tegezést, hogy milyen suta helyzeteket eredményezhet, ha nem tudjuk, hogy tegeződjünk, vagy magázódjunk.)

A „túl korán felajánlott tegeződés” azonban nem csak a friss ismeretségek esetén zavarba ejtő, hanem minden olyan kapcsolatban is, ahol valamelyik érintett fél még nem érzi úgy, hogy a kapcsolat bizalmi szintje elérte volna azt a mélységet, amikor a tegeződés már indokolt.

A tegezés hármas szabálya
A tegezés protokollja a rang, kor, nem és ezek egymáshoz való viszonyán alapul. Tehát férfi a nőt, fiatalabb az idősebbet, alacsonyabb rangú a magasabb rangút köteles tisztelni. A felsorolás nem jelent sorrendiséget, mert mindig az adott szituációban való alkalmazás adja a fontossági sorrendet. Ha elbizonytalanodunk, mindig segít a tiszteletadás. Amennyiben hivatali eseményen, programon vagyunk, ott mindig a rangé a főszerep. A sorrendiséget minden más esetben az előtérbe lépő női tiszteletadás és idősek megbecsülése adja.

A „tegeződni szeretek”, sajnos nem elég erős érv a másik fél éppen ellenkező, magázódás iránti igényével szemben, hogy szeretné megvédeni intim szféráját egy, a kapcsolat mélységét nem tükröző társalgási módtól. Számára ezért a tegeződés felajánlása bántóan tolakodónak tűnik. Ezen az érzésén pedig mit sem változtat az, hogy a kezdeményező nem annak szánta.

Fontos tudni, csak azért, mert az illem szabályai szerint mi vagyunk jogosultak felajánlani a tegeződést – nők vagyunk, vagy azonos neműek esetén  az idősebbek – még nem jelent azt, hogy fel kell ajánlanunk, még kevésbé, hogy jogosultak vagyunk visszaélésszerűen élni ezzel a gesztussal.

Ha eléggé megismerjük a másik felet, akkor érzékelhetjük azt is, hogy számára kellemetlen lenne tegeződésre váltani, hovatovább gyakran esne abba a hibába, hogy „kiesve a szerepéből” magázódva, önöződve reagálna, ami mindkét fél számára kellemetlen.

Mindannyian tudjuk, a felajánlott tegeződést visszautasítani sértés, ezért, ha a helyzet még oly avarba ejtő is, akinek felajánlották a tegeződést a legritkább esetben utasítja vissza. Ám akár vállalja a visszautasítás ódiumát (amit olykor bizony fel kell és érdemes vállalni) akár kénytelen-kelletlen „belemegy a játékba”, ez a gesztus azt eredményezi, hogy fenntartásokkal fog viseltetni a felajánló iránt, vagy ami még rosszabb, ha az üzleti kapcsolat erre lehetőséget ad, inkább elkerüli.

dr. Erdős Zsuzsanna
etikett tanácsadó és coach
www.erdosetikett.hu

Változó világ
Nem hagyhatjuk ugyanakkor figyelmen kívül azt, hogy a tegezés minden korábbinál nagyobb mértékben terjed az üzleti életben is, amihez valamilyen mértékben kénytelenek vagyunk alkalmazkodni.
Számos vállalatnál a kommunikációs policy része például, hogy a cégen belül mindenki mindenkivel tegeződik. Ennek természetesen fontos szerepe van a vállalati kultúrában, de praktikus okai is lehetnek: csapatban végzett munka esetén suta és bonyolult lenne egyszerre használni a két megszólítási formulát. Ha pedig valahol a tegeződés a szabály, akkor ahhoz akár tetszik, akár nem, kénytelenek vagyunk alkalmazkodni.
A másik véglet, amikor a céges szabályzat mindenképpen a magázódást írja elő – találkoztunk már olyan helyzettel is, hogy az ügyfélszolgálatos az ügyfél által felajánlott tegeződést sem merte elfogadni, hisz ez ellenkezett volna a munkáltatói előírással.
A tegeződés egyre nagyobb térhódításának része a közösségi oldalak üzleti célú felhasználása is. A Facebookon ugyanis jellemzően még a legkomolyabb vállalatok is tegeződnek a követőkkel – innen pedig már csak egy lépés, hogy ez máshol is így legyen.
T.G.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek