A nagy e-mail-lábnyom

2018. december 22. szombat - 07:30 / Kriston László
  •  
  • Előfizetés

A szerverközpontok valósággal zabálják az elektromos áramot, nemcsak a gépek működtetésére, hanem hűtésükre is. Bár az IT-szektor nagyágyúi igyekeznek megújuló energiából fedezni az adatközpontok működtetését, az internet energiafogyasztása exponencálisan nő.

Ahogy azt Nicholas Stern közgazdász, az ökoszisztémák beárazásának pionírja évek óta hirdeti, az üvegházgáz-emisszió beárazásának elmulasztása a piacgazdaság legnagyobb vétke. A Világbank adatai szerint 40 országban és több mint 20 városban kell fizetniük a piaci szereplőknek a légszennyezésért.

Energiazabáló behemót

Minél nagyobb az internetpenetráció, minél többen használják a közösségi médiát, minél több okostelefon, tablet, laptop jut egy főre, és minél többet klikkelünk, pöccintünk, swipe-olunk nap mint nap, annál több áramot fogyaszt az energiazabáló behemót, az internet. A dolgok internete, a rákötött szenzorok és okos megoldások pedig irdatlan gyorsan növelik az adatforgalmat. Az emberiség által generált digitális adatok 90 százaléka az elmúlt két évben keletkezett.

A te nyomaid mit árulnak el? - Kép: Pixabay

Óriási a lábnyomunk – Kép: Pixabay

Na már most, minden egyes online megmozdulásunk mögött áramfogyasztás van: a netes bolyongásunk, üzengetésünk és mindenféle adatforgalmunk az éves globális üvegházgáz-kibocsátás két százalékáért felel. Ami körülbelül annyi légszennyezés évente, mint amit a légi közlekedési szektor bocsát ki. És természetesen az adatforgalom növekedésével az internet légszennyezése is nő. Ha egy nagyobb csatolmánnyal terhelt e-mailt küldünk, máris 50 gramm szén-dioxiddal szennyeztük a légkört. Ez nagyjából akkora ökolábnyom, mint amit a vízforralóban készített pohár tea indukál.

Óriási az adatforgalom ökolábnyoma
Minden Google-keresésünk erőforrás-használattal jár, és károsítja a bolygónkat. Nem a felhőben zajlik a netes életünk és üzletvitelünk, hanem a Földön: az adathasználat és adatforgalom igenis szennyező, mint bármely más termelő tevékenység.

A technológiai szektor és az elektronikai eszközöket gyártó cégek által életre hívott közös kezdeményezés, a Global e-Sustainability Initiative kalkulációja szerint van arra esély, hogy az infokommunikációs megoldások üvegházgáz-kibocsátása a 2015-ös szinten maradjon, miközben 11 400 milliárd dollárnyi gazdasági értéket – 6500 milliárd dollár új árbevételt és 4900 milliárd dollár költségmegtakarítást – teremt.

Hardver

És akkor még nem beszéltünk az internet működtetéséhez szükséges szerverközpontok megépítéséről, valamint a technológiai eszközök legyártásáról. Az elektronikai eszközöket gyártó cégek igyekeznek az új generációs termékeik felé terelni fogyasztóikat ahelyett, hogy a régebbi kütyükhöz szolgáltatnának ügyféltámogatást, szervizt, javítást. Az ENSZ 2015-ben publikált jelentése szerint a feleslegessé vált elektromos eszközök 90 százaléka illegális módon kerül a természetbe, vagy jogtalanul kereskednek vele. Ennek az elektronikus szemétnek az értéke 19 milliárd dollár.

A cégeknél csak lassan nő az újrafeldolgozás aránya. Ez azért is fontos kérdés, mert számtalan ásvány, ritka földfémfajta található a régi gépekben, amelyekre az új kütyükhöz is szükség lenne. Az Amerikai Egyesült Államok 18 tagállamában kapott erőre a „Right to Repair” (Jog a szereléshez) nevű mozgalom, amelyben fogyasztóvédelmi csoportok azt javasolták, törvényi szabályozással kellene rábírni a technológiai multikat, hogy feleljenek az általuk értékesített eszközök szervizeléséért, és működjenek együtt külső partnerekkel. Osszák meg velük a szervizeléshez szükséges termékspecifikációt, és vállalják, hogy a pótalkatrészeket éveken át gyártják.

Hínárból készült ruha a zöld divatipar új reménysége
A divatipar sok mesterséges anyagot használ. A műszálas ruhák elterjedtsége azonban felkeltette a természetes alapanyagok iránti igényt: komposztálható ruhák kellenek, hogy csökkenjen a szektor ökolábnyoma, mert túl sok poliészter-mikrorost szennyezi vizeinket a mosás után, és iszonyú mennyiségű kemikáliát ömlesztenek a természetbe a ruhagyárakból is.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek