Egyre jobban bízunk a munkahelyünkben

2017. május 23. kedd - 17:19 / piacesprofit.hu
  •    

Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly tavasz óta – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci felméréséből. Az adatok alapján továbbra is a 30-50 év közöttiek, a fővárosban élők és a diplomások jelentik a legbizakodóbb társadalmi csoportokat, emellett továbbra is stabilan növekszik az átlag magyar álláskereső saját munkahelye iránti bizalma.

A tavalyi év azonos időszakához képest 7 ponttal nőtt, ezzel 67 pontos értéket vett fel 2017 áprilisában a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe, így a 2014 novemberében bevezetett mutatószám most vette fel a legmagasabb számot.

fotó: Michael Lokner/flickr

fotó: Michael Lokner/flickr

Bíznak a foglalkoztatóban

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új állást.

„Továbbra is folytatódik az a trend, hogy a magyar munkavállalók hónapról-hónapra egyre jobban bíznak abban, hogy az állásuk még sokáig meg fog maradni, továbbá a jelenlegi munkahelyüket is egyre biztosabbnak látják, és úgy érzik, hogy ha azt el is veszítenék, akkor is könnyen találnának új, a képzettségüknek megfelelő munkát” – mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A diplomások a legoptimistábbak

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 73 ponttal, utánuk 66-65 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók. A legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők ugyan 60 ponttal zárják a sort, de körükben tavaly óta így is meredek, 20 pontos növekedés tapasztalható.

Minden korcsoportban enyhe javulás tapasztalható: 71-70 pontot regisztráltak a 30-39, illetve a 40-49-es éves korosztályokban, amely 7-7 pontos emelkedést jelent. Őket követik 65 ponttal a 18-29 évesek, szintén 7 pontos emelkedéssel.

A szektorok szerinti bontás tekintetében nem figyelhető meg érdemi különbség, ugyanakkor az általában a lista végén kullogó mezőgazdaság most 70 ponttal az élre került. Mögöttük jelenleg a közigazgatási dolgozók a legbizakodóbbak 67 ponttal, közvetlenül őket követik az iparban és a kereskedelemben dolgozók 66-66 ponttal.

Lakóhely szerint továbbra is a budapestiek a legbizakodóbbak 70 ponttal. A városokban élők körében 66 pontot vett fel az index értéke a tavalyi év hasonló időszakához képest mért 6 pontos ugrásnak köszönhetően , míg a falvakban ugyancsak jelentős, 8 pontos emelkedést látunk (65 pont). A régiók szerinti bontásnál nem igazán tapasztalható érdemi különbség, Közép-Magyarországon enyhén optimistábbak az emberek a munkahelyükkel kapcsolatban (68 pont), mint az ország nyugati és keleti felén élők (66-66 pont).

Elbeszélnek egymás mellett a cégek és a fiatalok?
A munkaadók szerint a cég hírneve, a diákok szerint a versenyképes fizetés a legvonzóbb tényező az ideális munkahely kiválasztásakor. Míg a diákok a nyelvtudást képzelik a leghangsúlyosabb elvárásnak a munkaadók részéről, a cégek inkább a lelkes hozzáállást értékelik a jelentkezők kiválasztásakor.

Nők és férfiak egyformán képzelik

Ami a karrier jövőképet illeti, a férfiak és nők egyaránt 74-74%-a érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. A diplomások körében ez az arány egyébként 86%. Továbbá azt is érdemes megemlíteni, hogy miközben a huszonéves generáció érzi a legkisebb arányban biztosnak a munkahelyét több mint 5 éves távlatban (62%), 35%-uk úgy véli, ha arra kerülne a sor, akkor könnyen találna magának új munkát.

Azok közül a munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, minden harmadik (33%) említette, hogy úgy véli, az őt alkalmazó cég 3 éven belül ki fog vonulni az országból, míg 29%-uk úgy érzékeli, hogy a cégben nincs elég megrendelés és munka. A megkérdezettek 34%-a a saját pozícióját érzi fenyegetve 3 éven belül oly módon, hogy a céget, illetve a szervezetet átalakítják. Ugyancsak egyharmaduk attól fél, hogy egy várható leépítés során fognak megválni tőle.