A terméktanács közleményében rámutat: az áfa 5 százalékra csökkentésével az agrárium egyik meghatározó ágazata komplex módon bizonyíthatja, hogy az élelmiszerek áfakulcsának közelítése az EU-tagállamok átlagához versenyelőnyt jelent. A VHT szerint ennek nemcsak az agrárium számára lesz hozadéka, hanem nemzetgazdasági szinten is: fehéredik a gazdaság, nőni fognak az áfa- és egyéb adóbevételek, a járulék- és a díjbevételek. Számítani lehet új vidéki munkahelyek létrejöttére is.
Ezért a sertéságazat az áfa csökkentését nemcsak kormányzati támogatásnak tekinti, hanem feladatnak is - jelzik a közleményben. A VHT emlékeztet arra, hogy az 1980-as évek közepén Magyarországon még 10 millió darab volt a sertésállomány. A lakossági sertéshús fogyasztás évente és fejenként elérte a 45 kilogrammot, ezt kizárólag belföldi alapanyagból biztosították. (A tejágazat is áfacsökkentést kér.)
Jelenleg a sertésállomány Magyarországon 3,1 millió darab, a lakossági sertéshús fogyasztás évente 26 kilogramm fejenként. Az alapanyag legalább 40 százaléka és a kiskereskedelemben forgalmazott késztermékek ugyancsak mintegy 40 százaléka más országokból érkezik Magyarországra - ismertetik a közleményben. A terméktanács szerint az EU-átlagnál több mint kétszer magasabb áfakulcs, valamint a külföldről beáramló sertéshús termékek miatt az ágazat a feketegazdaság és -kereskedelem fő területe lett. A feketegazdaság részaránya a szervezet szerint már 50 százalékra becsülhető az ágazatban. (Mivel az áfával csalnak a legtöbbet, szakértők szerint az egészet úgy ahogy van, meg kéne szüntetni.)
A VHT szerint mérföldkő volt az ágazat számára, amikor 2012-ben a kormány elfogadta a sertésstratégiát, amely a sertésállomány megkétszerezését tűzte ki célul. Azóta több meghatározó lépés történt: 2014. január 1-jével 5 százalékra csökkent az élősertés és félsertés áfakulcsa, az idén pedig bevezették a 8,5 milliárd forint forrásösszegű kocatámogatást. A folyamatot azt zárja, hogy a sertés tőkehús áfája 5 százalékra mérséklődik 2016. január 1-jén.
A terméktanács közleményében kifejti: az intézkedések hatására az ágazati szereplők a minőség és fajtapolitika területén egyaránt eredményeket értek el. A magasabb zsírtartalmú állományt felváltották az egészséges táplálkozás követelményeit jobban kielégítő fajták. A VHT szerint az 5 százalékos áfakulcs bevezetését a sertéságazatban az indokolja, hogy az elmúlt 20 évben itt volt a legnagyobb a veszteség, ugyanakkor az ágazat értékeire az egész országnak szüksége van.