Tudja, mi az a DDoS? Valószínűleg kellene

2016. július 08. péntek - 15:04 / piacesprofit.hu
  •    

Kevésbé tartják veszélyesnek a cégek a túlterheléses (DDoS) támadásokat a vírusoknál, de sokba kerülhet ez nekik. Egy DDOS támadás nemcsak komoly anyagi kárral, de hírnevük sérülésével is járhat a Kaspersky Lab és a B2B International kutatása szerint.

Az európai vállalatok egy része már felismerte a fenyegetés súlyosságát: több mint felük (50,8 százalék) indokoltnak tartja a DDoS (Distributed Denial of Service) elleni biztonsági megoldás beszerzését, és nagyjából ugyanennyien (46,7 százalék) tartják rendkívül fontos kiberbiztonsági lépésnek az informatikai rendszerük biztosításához. A telekommunikációs és pénzügyi vállalatok esetében ez az arány már jóval magasabb: 82 és 78 százalék.

error felirat, vészjelző tábla

Kép: Pixabay

Mégis, a szervezetek jelentős része (25 százalékuk) nem alkalmaz semmilyen megoldást, míg 41 százalékuk csak részben. Különösen meglepő, hogy a kiszolgáltatott vállalatok többsége éppen abba a kockázati csoportba tartozik, amelyeket a leggyakrabban támadnak: ezek a média (36 százalék), az egészségügy és az oktatás (31-31 százalék) iparágak. Teljes védelmet csupán a cégek 34 százaléka épített ki a DDoS ellen.

A következő 3 év kritikusabb lehet, mint az előző 50
A kiberbiztonság lépett elő a cégvezetők első számú aggodalmává a KPMG éves vezérigazgatói felmérésében. A vezérigazgatók 72 százaléka szerint cége nincs felkészülve egy esetleges kiberbiztonsági eseményre, de hasonlóan aggasztónak tartják, hogy kellően szofisztikáltan bánnak-e az adatokkal, vagy képesek-e digitális csatornákon keresztül kapcsolatot létesíteni az ügyfelekkel. Itt olvashat arról, mit látnak még kockázatosnak a vezetők.

A megkérdezettek mintegy negyede (24 százalék) az üzleti szempontból kritikus rendszerek stabilitását jelölte meg a legnagyobb biztonsági prioritásnak, ugyanakkor mindössze 15 százalékuk tervez túlterheléses támadások elleni védelmet alkalmazni a közeljövőben. Ez azt bizonyítja, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy még a legkevésbé kifinomult támadások is megzavarhatják olyan online szolgáltatások működését, amelyek elengedhetetlenek a legtöbb cég működéséhez (adatbázisok, e-mail, weboldalak stb.). Egy egyszerű DDoS több mint 400 ezer dollár anyagi kárt okozhat, kezdve az üzleti rendszerek helyreállítási költségétől, a bírságokon keresztül, a hírnév visszaszerzéséig.

„Azt tapasztalom, hogy sok vállalat a túlterheléses támadásokat kevésbé tartja veszélyesnek például egy malware fertőzéssel szemben, ez a hozzáállás pedig sokba kerülhet nekik. A DDoS ugyanolyan mértékű károkat okozhat, mint bármely más kibertámadás, különösen, ha célzottan történik a fenyegetés. Az informatikai infrastruktúra  átfogó  védelmet követel, hiszen a kritikus online rendszerek zavartalan működése a vállalat méretétől függetlenül is kulcsfontosságú” – mondta Evgeny Vigovsky, a Kaspersky Lab DDoS Protection részlegének vezetője.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek