Nem mindig tudunk róla, de sunyi módon kémkedik utánunk a telefonunk

2018. július 16. hétfő - 09:03 / piacesprofit.hu
  •    

A különböző mobilalkalmazások megfigyelő képességei egyre jobban aggasztják a felhasználókat – sokakat zavar, hogy az internetet használó készülékek nemcsak megfigyelik, de meg is osztják a felhasználók tevékenységeit, adatait. Ezeket a veszélyeket azonban könnyedén kezelhetjük, ha betartunk néhány egyszerű biztonsági intézkedést.

Az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a telefonjaikon, okos készülékeiken található alkalmazások pontosan mit is csinálnak a készülékeken: mennyire figyelik a felhasználók tevékenységét, mennyire követik az online jelenlétüket stb.

Forrás: Kaspersky Lab

Forrás: Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab szerint az emberek 61%-át kellemetlenül érinti, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat. 2016-ban a felhasználók csupán 39%-át zavarta ez, tehát jelentősen megugrott a tudatosabb felhasználók aránya.

További 56%-ot az is kifejezetten nyugtalanítja, hogy bárki láthatja, mit csinál vagy néz a készülékén, és az emberek felét pedig az nyomasztja, hogy készüléke alapján lokálisan beazonosíthatóvá válik.

Sajnos nem megnyugtató tény, de ezek a félelmek abszolút megalapozottak. A Kaspersky Lab szakértői megállapították, hogy az alkalmazásoknak nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük, hanem sokszor dolgoznak a háttérben anélkül, hogy erről a felhasználónak tudomása lenne.

A kutatás eredményei szerint az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése a felhasználók szenzitív adataihoz, és 96%-a képes a háttérben működni.

Van jó hír is, néhány egyszerű megelőző lépéssel ezek a problémák könnyen kezelhetők. A rossz hír, hogy az emberek többsége kihagyja az adatbiztonsági- és adatvédelmi intézkedéseket. Például a felhasználók 47%-a elismerte, nem figyel oda a

Ami túl jól hangzik, az többnyire átverés
A szurkolók mellett a csalók is ott vannak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, és már meg is jelentek a tornához kapcsolódó konkrét átverések, amelyek között a hamis mezek, a fertőzött stream oldalak és a mesés nyereményeket ígérő lottósorsolás is megtalálható – figyelmeztetnek az ESET szakemberei.

már letöltött alkalmazások engedélykéréseire. Majdnem minden ötödik ember (21%) szintén nem figyel arra, hogy milyen jogosultságokat ad egy frissen telepített alkalmazásnak. 

Az alkalmazások egyre fontosabb szerepet töltenek be mindennapjaink során. Ma már mondhatni mindenre applikációt használunk – fotókat szerkesztünk, fizetünk, játszunk, vásárlunk, asztalt foglalunk stb. Ez a kutatás felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy használjuk, ámde nem feltétlenül bízzunk ezekben a programokban. 

Van olyan termék, ami elemzi a készülékeken található alkalmazásokat, és azonosítja azokat, amelyek a háttérben is működnek és fogyasztják az akkumulátorokat. A felhasználók pedig egyetlen gombnyomással megállíthatják ezeket az akkumulátor-gyilkos programokat.