Hódítanak a hibridek!

2011. november 25. péntek - 14:36 / piacesprofit.hu
  •    

Még alig szoktunk hozzá a hibrid kifejezéshez az autóipar kapcsán, máris újra meg kell tanulnunk ennek a szónak a jelentését a szoftverpiac esetében is. De mi is az a hibrid szoftver? A hibrid szoftver egyesíti magában a telepítős szoftverek jó tulajdonságait és a SAAS (Software as a service), azaz a szolgáltatásként nyújtott szoftverek előnyeit. 

A telepítős szoftverek legfőbb előnye, hogy a szoftver a saját gépünkön van, az adatbázis a saját szerverünkön, így semmiképpen nem kell kitennünk magunkat annak, hogy az adatainkat egy felhőben tároljuk, kitéve mindenféle hekkerek esetleges támadásainak.

Kép:sxc
Kép:sxc

Bár a mai SaaS rendszerek mögött nagyon komoly szerverparkok szolgáltatják a több protokollos biztonságát adatainknak, de a magyar piacon még mindig komoly félelmet jelent ezeknek a szoftvereknek a használata. Előnye azonban, hogy nem kell egyben megvennünk a szoftvert, hanem havidíjban fizethetünk érte, így nem kell kezdeti költségekbe vernünk magunkat. Ebben az esetben a szervert sem nekünk kell megvennünk, hanem azt a szerverparkok biztosítják számunkra, ám ennek az ára az, hogy el kell fogadnunk, hogy az adataink nem nálunk vannak. A magyarországi kisvállatoknak nagy dilemmát jelent ez a kérdés, és eddig csak az a választásunk volt, hogy nyelünk egyet, és kifizetjük a szoftver teljes vételárát, vagy nyelünk egy másikat és a havidíjas konstrukciót választjuk azzal a kompromisszummal, hogy az adataink egy felhőben vannak.

Az első hibrid

Az első hibrid szoftvert a magyar piac azon igénye hívta elő, hogy az adataink nálunk lehessenek, de ne kelljen egyszerre nagy beruházást tennünk, és havidíjas konstrukcióban fizethessük a szoftverért. A hibrid szoftver további előnye a telepítős szoftverekkel szemben a kis beruházási igényen kívül, hogy a frissítéseket a felhasználó automatikusan megkapja, csak 1 gombot kell megnyomnia a legújabb verzió használatához. Nincs több postán elveszett frissítést tartalmazó CD, vagy későn érkező jogszabályi változás a szoftverben. A hibrid technológia lehetővé teszi továbbá azt, hogy a szoftver kibocsátója a szoftver webes kezdőablakán keresztül figyelmeztetni tudja a felhasználót a bevallási, vagy egyéb fontos határidőkről, és az ügyfél is könnyedén kommunikálni tudjon a szoftver gyártójával egy titkosított ügyfélportál kapcsolaton keresztül, mely a szoftverből szintén egy kattintással érhető el.

A kézikönyvek problémáját is megoldja a hibrid szoftver, hiszen ebben az esetben egy 0-24 órában elérhető folyamatosan frissülő tudásbázisban kereshet a felhasználó megoldást a problémáira. A hibrid szoftver esetében a nagy szerverberuházástól sem kell tartanunk, hiszen Firebird adatbázis kezelő rendszert használ, mely egy ingyenes adatbázis kezelő, ellentétben a több százezer Forintos SQL adatbázis kezelő szoftvert használó alkalmazásoktól.

A hibrid szoftverek további előnye az SaaS szoftverekkel szemben, hogy a szoftvert saját gépünkre és szerverünkre telepítjük, így az adataink nálunk vannak. A szoftver szolgáltatásként működik, melyhez internet kapcsolatra van szükségünk, de akár fél napos internet kimaradás sem okoz semmiféle fennakadást a szoftver használatában.

A hibrid szoftver esetében a szoftver beruházások döntési ideje is tizedére csökken, hiszen nem jelent semmilyen kockázatot a vásárlóknak a szoftver 7.000 forintos havidíjának befizetése- áll a Kulcs-Soft közleményében. Ezen kívül a szoftverhez telefonos, e-mailes ügyfélszolgálat, és a nap 24 órájában elérhetõ on-line tudásbázis is tartozik, a jogszabályi követés, és a mindig új funkcionalitásokat felvonultató szoftverfrissítések mellett.