Hét megkerülhetetlen trend az üzleti analitikában

2014. augusztus 11. hétfő - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Míg korábban az adatokat csak korlátozott számban tudtuk összegyűjteni, rendszerezni és főleg elemezni, ma már – a fejlett analitikai eszközöknek hála – lehetőségeink korlátlanok. Bemutatjuk azokat a trendeket, melyek megkerülhetetlenek lesznek az üzleti analitikában.

Meg kell találnunk a megfelelő adatokat az információ tengerében -Kép: SXC

A statisztikai megközelítés helyett közel teljes mintákon lehet immár vizsgálatot végezni a big datának köszönhetően: akármennyi és akármilyen típusú adatot elemezhetünk, és kereshetünk kapcsolatot közöttük. (A big data teljesen megváltoztatja a világunkat.) Az üzleti analitika ma hihetetlen tempóban fejlődik, érezhető egy komoly felívelés ezen a területen, hiszen ma már nincs olyan szegmense a világnak a mezőgazdaságtól az iparon át a különböző szolgáltatásokig, a népegészségügyi, klinikai gyógyászat és biztonsági kérdésekig vagy az alapkutatásig, ahol ne lehetne – sőt kellene – alkalmazni ezeket a fejlett analitikai módszereket. Ezért fontos a legfontosabb trendeket bemutatni – írta együttműködő partnerünk, a bitport.hu.

A hét legfontosabb trend az üzleti analitikában:

1. A felhasználók hardvert és szoftvert integráló megoldásokat keresnek BI-feladatokra. A kutatók szerint minden jel arra mutat, hogy a felhasználóknak tetszik az integrált megközelítés, hiszen a fejlett analitikai eszközök használatát nagyban segítheti a feladatra optimalizált hardver.

2. A szállítók iparágakra szabott megoldásokat kínálnak. A felhasználók egyre inkább azokat a megoldásokat keresik, melyek speciális iparági igényeiket, illetve azon belül a célfeladatokat: ügyfélszolgálat hatékonyságának javítását, ügyfelek lemorzsolódásának csökkentését, csalásmegelőzést stb.

Nagy biznisz van az adatelemzésben
Az adatelemzést (Data and Analytics) tartják a jövő első számú üzletének a technológiai szektor vezetői. Az adatmenedzsment üzletág előretörését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly még csak a válaszadók 33 százaléka jelölte meg a jövő egyik legfőbb IT-húzóágazatként, idén viszont már 51 százalékuk említette a várhatóan legtöbb bevételt generáló tevékenységek között.

3. A kezelőfelület és az adatok vizualizációja az üzleti felhasználók segítésére. Jó adatelemző szakemberből kevés van, a fejlett üzleti analitikára viszont mindenkinek szüksége van. A vizualizáció abban segít, hogy a nem adatelemző szakember üzleti felhasználók is hatékonyan kihasználhassák a fejlett analitikai eszközök nyújtotta lehetőségeket.

4. A valós idejű adatfolyamok és a „dolgok internetének” hajtóereje. Ahogy egyre több eszköz csatlakozik az internetre, úgy nő az igény az ebből származó adatok valós idejű elemzésére. Ez ugyanis növeli a szervezet agilitását, legyen szó bármilyen iparágról: az energiakereskedelemben (smart metering) például rövid távú személyre szabott ajánlatokat lehet kínálni, a gyártásban pedig nagyban növelheti a gyártási folyamat biztonságát azáltal, hogy a karbantartás mindig ott és akkor történik meg, ahol és amikor arra szükség van. (A dolgok internetével kapcsolatban további részleteket itt olvashat!)

5. A big data elemzések a teljes döntéshozatali folyamat részévé válnak. Korábban az adatelemzéssel foglalkozó részleg kiváltsága volt, hogy hozzáférjen az adatforrások széles köréhez, és azokat elemzésnek vesse alá. Ma azonban már a menedzsment legszélesebb körének van szüksége arra, hogy gyorsan lefuttasson elemzéseket a napi munkája során: az értékesítés, az üzemeltetés, a pénzügy, a HR stb. egyaránt sokkal hatékonyabban képes működni akkor, ha a folyamataiba tudja integrálni az analitikát.

6. Az adatelemzés (is) a felhőbe költözik. Az analitikai eszközök drágák, erőforrás-igényesek. Egy ilyen jellegű beruházást csak a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak. A kisebb szervezeteknek ugyanezt a lehetőséget nyújtja a felhő. Így az analitika bárki számára elérhető használatarányos díj ellenében.

7. Az analitikai modellek adatbázisba helyezése. A fejlett üzleti elemzések egyik legnagyobb kihívása, hogy az egyre nagyobb adathalmazok esetében hogyan lehet biztosítani az adatok minőségét (data governance), a gyors feldolgozást és az adatok biztonságát. Az adatbetöltéssel (ETL – extract, transform and load) összefüggő problémák egyik hatékony kezelése, ha az adatelemzési modelleket magában az adatbázisban lehet alkalmazni, és nem kell átmozgatni az adatokat egy elemző környezetbe. Ez nemcsak a feldogozás sebességét, hanem a biztonságot is nagyban növeli, hiszen az adatok sohasem hagyják el az adatbázist.

További érdekességek és trendek itt olvashatók!

Aki a fejlődésben lemarad, az a rostán is kiesik
„A virágzó világpiacon akár öt komputerre is lehet kereslet” – mondta Thomas Watson, az IBM egyik vezetője 1943-ban, és még Bill Gates is úgy vélte, „640 kilobájt mindenki számára elég lesz”. Tévedtek, de a tévedéseik rámutatnak a technológiai fejlődés kiszámíthatatlanságára. És minél gyorsabb az evolúció, annál veszélyesebb, ha valaki nem tartja lépést.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor