Cégadatok magángépen?

2012. november 09. péntek - 09:20 / Timár Gigi
  •    

A vállalatoknak szembe kell néznie a ténnyel, hogy a mobil eszközök már a mindennapi munka részévé váltak. Akkor sem tehetnek ez ellen semmit, ha érzékeny céges adataikat féltik az alkalmazottak mobiltelefonjainak és táblagépeinek ellenőrizhetetlen csapatára bízni. A BYOD (bring your own device) világszerte terjedő trend, fontos azonban foglalkozni a céges adatok megfelelő biztonsági szintjének fenntartásával.

A rendszergazdák és informatikai döntéshozók első reakciója sok esetben az elutasítás arra felvetésre, hogy az munkatársak a saját gépükön dolgozzanak a céges hálózaton. Ez a félelem teljesen természetes a belső rendszer integritása és biztonsága szempontjából, de a tiltással csupán azt lehet elérni, hogy csökkenjen a kollégák munkahatékonysága és motiváltsága. A saját eszköz munkahelyi használatának (vagyis bring your own device – BYOD) a legfontosabb előnye ugyanis a hatékonyság növekedése mellett az, hogy – mint azt felmérések mutatják – növekszik az alkalmazottak saját munkájukkal való elégedettsége is. Ráadásul a privát életben megszokott eszközök munkahelyi használata a betanulási időt is csökkentheti. Természetesen az sem mellékes, hogy a cégek informatikai beruházásokra fordítandó költsége jelentősen csökkenhet, hiszen az alkalmazottak maguk gondoskodnak a műszaki infrastrukrúrájukról.

Itt olvashatja tippjeinket a saját eszközök zökkenőmentes munkába állításához.

Amerikában a Cisco felmérése szerint már elfogadják a cégek informatikai részlegei ezt a megközelítést, sőt esetenként fel is karolják azt. Egy másik kutatás, melyet az Aruba végzett, kimutatta: az aggályok ellenére az európai vállalatok kétharmada is lehetőséget ad az alkalmazottaknak arra, hogy a saját mobil eszközeiket használják a munkahelyükön.  A Forrester kutatása szerint az alkalmazottak 53 százaléka használja saját készülékét a munkája során, ami 5 százalékos növekedést jelent 2012 eleje óta. Az elemzővállalat becslései szerint 3 éven belül a saját készülékek használata lehet az általános házirend a legtöbb vállalatnál.

Kép:PParchív

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet az idei ITBN rendezvény látogatói körében végzett felmérést a saját eszközök vállalaton belüli használatával kapcsolatban. Az eredmények szerint az alkalmazottak a válaszadók 55 százalékánál vehetik igénybe saját eszközeiket a napi munka során úgy, hogy azokról a céges hálózathoz és vállalati adatokhoz is hozzáférnek. A válaszadók közel 60 százaléka szerint leginkább a megfelelő adatvédelem biztosítása nehezíti a dolgozók saját eszközeinek munkába állítását, de az engedélyezők körében is központi kérdés az adatbiztonság. A privát eszközök használatát támogató vállalatok egyötödénél ugyanakkor nem létezik semmilyen biztonsági előírás a használatra vonatkozóan. A BYOD elterjedését nehezítő, legjelentősebbnek tartott akadályok között előkelő helyen szerepel még a megfelelőségi előírások teljesítése, illetve az eszközfelügyelet kiterjesztésének energia- és költségigénye.

„Felmérésünk szerint hazánkban a BYOD-hoz való hozzáállás az átlagnál előremutatóbb szemléletet mutat. Ezzel együtt azon vállalatok között, ahol még nem engedélyezett a saját eszközök használata, több mint 50 százalékkal képviseltetik magukat azok, akik az elkövetkező egy-két évben sem terveznek utat nyitni a privát eszközök vállalati környezetben való használatának. Ennek egyik fő oka a biztonsági és támogatási követelmények megteremtésének nehézsége” – mondta Szittya Tamás, a Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója.

Védelem kell

A készülékek megfelelő menedzselése és a biztonsági szint fenntartása ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy egy vállalat ne kockáztasson a BYOD bevezetésével. A mobil eszközök rohamos terjedése új szabályozást, a kiadások ellenőrzésében új szemléletmódot jelent. A tabletek korában a céges adatok védelmének alapja a végfelhasználóba vetett bizalom, bár természetesen ez önmagában nem elég. Ám az IT nem lesz képes valamennyi eszközt egyszerre kezelni a szakemberek véleménye szerint. Amit a cégek tehetnek, az az, hogy felkészülnek az új típusú működésre, és előre szabályozzák a saját eszközök érkezésének és a vállalati rendszerhez való csatlakozásának körülményeit.

A felügyeleti termékek segítségével az adott eszközt távolról is le lehet tiltani, vagy éppen törölni a rajta lévő adatokat. A cégbe behozott eszközök felügyelhetőek és nyomon követhetőek távoli elérésen keresztül, lehetőség van bizonyos funkciók korlátozására is.

Az alkalmazottak a vállalati fájl- és alkalmazástáron keresztül biztonságos módon férhetnek hozzá a munkájukhoz szükséges alkalmazásokhoz és dokumentumokhoz, a sajáteszköz-felügyeleti portál pedig további lehetőségeket biztosít a számukra. A portál segítségével az esetlegesen elveszített vagy ellopott mobiltelefonjaikat megkereshetik, illetve akár zárolhatják is azokat. Szükség esetén, a készüléken tárolt fájlok távolról is eltávolíthatók, ráadásul a felügyeleti megoldás képes külön kezelni a privát és céges adatokat az eszközön, így az is megoldható, hogy csak a vállalati információkat töröljék a készülékről.

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek