Szeretik a vállalkozók az EU-t, és nem csak a pénzért

2014. július 02. szerda - 12:20 / piacesprofit.hu
  •    

Ismét nőtt az előző negyedévhez képest a KKV Konjunktúra Index értéke. Ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban vélekednek az európai uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.

Kép: EU

A 2013. II. negyedévtől megindult növekedés folyamatosnak mondható, azaz egyre több cégvezető látja kedvezőnek a magyar gazdaság és a vállalkozása előtt álló kilátásokat. Ennek az emelkedésnek hatására 2014. III. negyedévben az IBS – Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke 57,1 százalék, amely 11,7 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Furcsa kettősség

Az adatok részletes elemzése ugyanakkor furcsa kettősséget mutat a szektoron belül. Nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek szerint a magyar gazdaság helyzete jelentősen romlik az elkövetkező félévben. (A GKI előrejelzése szerint az idei csúcsév, a következőkben minden mutató romlani fog.) A cégvezetők 19 százaléka mondta ezt, míg három hónappal korábban még csupán 8 százalékuk. Ezzel szemben végletesebbek lettek azok a cégvezetők, akik pozitív változást várnak. A negyedévvel ezelőtti mérés még azt mutatta, hogy a cégvezetők 37 százaléka kis javulást várt, és 6 százalékuk reménykedett abban, hogy jelentősen nő majd a gazdaság teljesítménye. A mostani mérés alapján ugyan kevesebben lettek, akik pozitívan látják ebből a szempontból a jövőt, de az összes válaszadó 32 százaléka kifejezetten abban bízik, hogy szárnyalni fog a gazdaság az elkövetkező hónapokban.

Hasonló irányú változás figyelhető meg a saját vállalkozás helyzetére irányuló válaszokban. Korábbi mérésünkhöz képest lényegében nincsen változás abban, hogy a cégvezetők 12 százaléka szerint kisebb vagy nagyobb mértékben várhatóan romlik a vállalkozásuk helyzete a következő félév során. Ezzel szemben 59 százalékuk mondja azt, hogy javulásban reménykedik, ez az adat három hónappal korábban 54 százalék volt.

Az EU a barátunk

Az európai parlamenti választások mindig felerősítik azt a kérdést, hogy valójában nyertesei vagy vesztesei vagyunk-e az Európai Uniónak. Ennek kapcsán fontosnak tartottuk megkérdezni, hogy a magyar gazdaság jelentős részét kitevő kkv-szektor cégvezetői miképpen vélekednek az EU-s csatlakozásról.

Októberben jön az uniós pénz, a kormány alanyi jogon adná
Október közepén mind a 10 operatív programban megkezdődhetnek a pályázati kiírások a kormány szerint. A prioritásokról itt olvashat részletesen.
A Fidesz szerint normatív rendszert kellene bevezetni az uniós pályázati források elosztásánál a vállalati szférában. Ennek következményeképpen 2 millió euróig alanyi jogon kaphatnának pénzt a cégek.

Az adatok azt mutatják, hogy a cégvezetők 77 százaléka szerint az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk révén a magyar gazdaság fejlődik. (A GKI korábbi felmérése is ezt a véleményt támasztja alá.) Szűk kisebbség (10 százalék) inkább azt gondolja, hogy a magyar gazdaságot hátráltatja az a tény, hogy az Európai Unióhoz tartozunk, míg a válaszadók 13 százaléka szerint nincsen hatással a tagságunk a gazdaságunk fejlődésére.

Az EU iránti pozitív viszonyulás annak ellenére jelentős mértékű, hogy a cégvezetők abszolút többsége úgy látja, nem képes a vállalkozása részesedni az Európai Unió által biztosított forrásokból. A cégvezetők 59 százaléka szerint a cégük jelenlegi állapota olyan, hogy sem jelenleg, sem a közeljövőben nem várható, hogy bármilyen EU-s pályázati forrásból részesülhessen. E vállalatvezetők körében vannak arányait tekintve a legtöbben, akik negatívnak látják a gazdasági fejlődésben az EU szerepét.

A szektor 4 százaléka gondolja azt, hogy bár jelenleg nem képes ilyen támogatásokhoz hozzáférni, de rövid távon szeretné olyan szintre fejleszteni a vállalkozását, hogy „pályázatképes” legyen. Szűk csoportját adják a válaszadóknak azok, akik szerint cégük teljesítménye, gazdasági helyzete alapján képes lenne arra, hogy induljon EU-s pályázatokon, de a közeljövőben nem tervezik ezt.

A második legnagyobb csoportot azok alkotják (a válaszadók 32 százaléka), akik szerint a vállalkozásuk jelenleg is képes versenybe szállni EU-s forrásokért, és tervezik is, hogy a közeljövőben induljanak ilyen pályázaton.