Vége a stabil forintnak?

2018. június 08. péntek - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar forint nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest az elmúlt években, de a korábbi időszakot jellemző „boldog békeéveknek”, úgy tűnik vége szakadt – írja Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatóságának vezetője a LinkedInen közzétett véleményében.

A magyar forint nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest az elmúlt években, amit alapvetően egy erős fundamentum támogatott. Ennek és a feltörekvő piacokon tapasztalható nagyon alacsony kamatszinteknek köszönhetően sikerült egy olyan egyensúlyt találni, amely nem engedte visszaerősödni a forintot a sok évvel ezelőtti 300 alatti szintekre. Ám a korábbi időszakot jellemző „boldog békeéveknek”, úgy tűnik vége szakadt. Éveken keresztül az volt a kiindulópont, hogy nem lesz forintgyengülés a jövőben, de az amerikai hozamok alakulása, a feltörekvő országokban jelen lévő problémák, valamint a jegybanki intézkedések mind-mind árfolyamgyengüléshez vezettek – írja Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatóságának vezetője a LinkedInen közzétett véleményében.

Kép: PP Archív

Kép: PP Archív

A dollár 1,25-ről 1,17-alá történő erősödése egy emerging market eladási hullámot és eszközkivonást generált, aminek következtében releváns kérdéssé vált a feltörekvő piaci országok kamatszintje, és megindult a devizagyengülés. Ezt láttuk az argentin válságnál vagy a török és orosz piac, deviza és kamatok gyengülésében, továbbá a sell-off kialakulásában. Mindez egy minimális fertőződéssel hozott gyengülést a devizában.

Kopátsy Sándor: a gyenge forint a sikerünk egyik forrása
Habár a forint elmúlt években végbement leértékelődése komoly fájdalmakkal járt, Kopátsy Sándor szerint mégis ez jelenti a magyar gazdaság jelenlegi sikereinek egyik legfontosabb alapját. A Piac & Profit egyik alapítójának és máig aktív szerkesztőbiztossági tagjának írását változtatás nélkül közöljük.

Ahogyan az például a zloty esetében történt, egységnyi töröklíra-gyengülés töredéknyi forintgyengülést eredményezett. Itt kell megjegyeznünk, hogy miközben ez a török líra-lufi – átmenetileg legalábbis, de – kipukkadt, a forint nem tudott visszaerősödni, ahogy a zloty sem. Egy likvid és nagyon szűk jegyzés továbbra is megmaradt a piacon, tehát egy sokszereplős és nagy forgalmú mozgást láttunk.

Ezt követte a múlt héten az olasz pánik, amikor kiderült, hogy olyan pénzügyminisztere lehet az új kormánynak, aki többek között arról nevezetes, hogy tanulmányt írt arról, hogy Olaszországnak jobb lenne az EU-n kívül. Az olasz köztársasági elnök ezt a folyamatot végül megállította, de a piacok mindezt nagyon negatívan vették: 3,2%-ig ment a 10 éves hozam, 0,6%-os hozamról 2,9%-ig ment az 5 éves; illetve mínusz tartományból kicsit korábbról, de 2 hét alatt szintén felment 2,8%-ra a 2 éves.  Ezek a szintek már az olasz debt fenntarthatósági pályát kérdőjelezték meg. Hozzáteszem, ez a nagyon gyors és spekulatív mozgás gyorsan riverzálódott, bár a hatalmas debt szint továbbra is hosszú távú aggodalmakra ad okot. A héten újabb impulzus jött az olasz kötvények piacára, hiszen az új kormány septiben intézkedne az alapjövedelemről, ami a költségvetés kordában tartását, vagy annak legalább szándékát is megkérdőjelezi.

Megrázza a boltokat a gyenge forint
Drágulás várható, ami falja a vásárlók pénzét. Gyenge a forint, drága a benzin. A benzin már most is sokba kerül, ez pedig lassítja a boltos forgalmat. Fékeződhet a családi költekezés üteme.

Ezzel együtt ez „a mindig keresünk valamit, ami miatt a forintnak gyengülnie kéne” szemlélet véleményem szerint már nem releváns, ráadásul a magyar jegybank rá is erősített az alacsony kamatszint tartására, ami megfogta a hozamemelkedést és a hozamok ismét csökkeni kezdtek. A jegybanki hitelesség szempontjából ez egy fontos állomás volt. Ezzel együtt is a forint gyengülését én most spekulatívnak tartom; ha nem is 312 alatti, de legalább 316-os szintig, vagy akár az alá is egy korrekciót látok valószínűbbnek a nyári megnyugvásban. Ezt támasztja alá az is, hogy a jegybank kimutatása szerint 2 éves csúcson van a külföldiek short állománya, és a gazdasági szereplők részéről mi inkább forinterősítő flow-kat látunk, mintsem olyan „pánik-forinteladást”, ami természetes és gyengülő pályára tudná a forintot most állítani. Bár az említett külső folyamatok, mint az olasz belpolitikai válság, vagy a török választás kimenetele továbbra is okozhatnak még meglepetéseket és volatilitást.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.