Összeomolhat a bankrendszer?

2016. április 07. csütörtök - 20:21 / piacesprofit.hu
  •    

Az évek óta egyre kedvezőtlenebb a kamatkörnyezet oda vezetett, hogy a befektetők magas kockázatú eszközökbe fektetnek. Ilyenek a vészhelyzetben részvénnyé konvertálható kötvények, az az CoCo-k. A bankok megüthetik a bokájukat ezekkel.

Hogy mi az a CoCo-kötvény, ami az egész világgazdaságot veszélybe sodorhatja? Teljes nevén “contingent convertible capital instrument”. Általában bankok és hitelintézetek bocsátják ki és akkor válthatók át bankrészvényre, ha a pénzintézet tőkéje egy bizonyos szint alá csökken. A befektetők azért szeretik ezt a kötvényt, mert az átlagosnál nagyobb kamatot kínál.

(illustztráció: freeimages.com)

(illustztráció: freeimages.com)

A Co-Co-k akkor jelentenek galibát, ha bankok részvényárfolyama huzamos időn át zuhan (vagy rövid időn belül nagyott), mert a piac félelmekkel terhes és túl kockázatos befektetésnek tartja a bankszektort. Ha bankok piaci kapitalizációja emiatt jelentősen megcsappan, a Co-Co-k veszélytényezővé válik. Mert a kötvény részvénnyé alakul. Megfigyelők szerint az év eleji árfolyamzuhanásokat a bankoknál a CoCo-k miatti félelmek táplálták. Elterjedt ugyanis a pletyka, hogy a Deutsche Banknak nincs pénze a CoCo-k idei kamatainak kifizetésére.

Így nem vernek át a pénzemberek
A pénzügyi piacokon megjelenő, engedély nélkül tevékenységet végző szolgáltatók jellemzően hangzatos, rövidtávon is magas hozamokat ígérve igyekeznek felkelteni a befektetők érdeklődését. Ezen ajánlatok azonban – megfelelő szervezeti és szakmai feltételek hiányában – kimagasló kockázattal járnak, s komoly anyagi kárt is okozhatnak. Érdemes vigyázni ezekkel a csalókkal.

Március elején a Financial Times azt írta, hogy a bankrészvényektől való menekülési hullám inkább bizalmi válság, mintsem valós szerkezeti problémára utaló helyzet. Ezeket a CoCo-kat a 2008-as válság után bocsátották ki, és legfőbb funkciójuk az volt, úgy álljon a házhoz új pénzforrás, hogy ne kelljen újabb állami bankmentőcsomagot kérniük a kormányoktól.

Aztán a CoCo-t mindenki elfelejtette, sokáig a kutya sem hederített rájuk. Ám amikor a bankok elvesztik piaci kapitalizációjuk nagy részét, és alacsony a készpénzállományuk, az a helyzet áll elő, hogy a bank többé nem tartozik a kötvénytulajdonosnak. Az illető egy csapásra a bank részvényesévé válik!

Ezzel két legyet lő a bank egycsapásra: egyrészt a részvényállománya megnő, az adósságállománya pedig csökken. A kötvény-tulajdonosok viszont aggódnak, hogy nem kapják meg a beígért magas kamatot (a szakzsargonban: “CoCo coupons”). Ilyen félelmek nemcsak a DB-nél, de a Santandernél is felmerültek 2016 elején. A legtöbb CoCo-t egyébként a brit Lloyd’s bocsátotta ki, 2009 és 2015 között összesen 14,5 milliárd dollár értékben, írta a Business Insider.

A Bázeli Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) 2013 őszén úgy becsülte, hogy a CoCo-k piaca “viszonylag kicsi”, 2009 és 2013 ősze között 70 milliárd dollár értékben bocsátottak ki ilyen kötvényeket. Összehasonlításképpen, ugyenezen időszak alatt a bankok 550 milliárd dollárért bocsátottak ki nem Coco-jellegű hátrasorolt/alárendelt követelést (subordinated debt). A legtöbb CoCo-t brit bankok adták ki, összesen 21 milliárd dollárért, míg a svájci bankok 15 milliárdért.
Ami ebben a helyzetben a legfontosabb: az éberség
A tavalyi jellemzően emelkedő értékpapír és nyersanyagárfolyamok után, most hektikus változásokra kell felkészülni, ezért a befektetők számára jelenleg az éberség és az óvatosság a legfontosabb.