Nem tiltja be a mémeket az EU

2018. július 05. csütörtök - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Leszavazta az Európai Parlament az internetes tartalmakat szabályozó törvényjavaslatot. Mégsem kell automatikus szerzői jogi szűrésre kötelezni a szolgáltatókat.

A törvényjavaslat korábban nagy vihart kavart, mivel nagyrészt ellehetetlenítette volna az összes olyan netes népművészeti alkotást, aminek köze van valamilyen jogvédett filmhez, vagy zenéhez. A javaslat arra kötelezte volna a netes tartalomszolgáltatókat, hogy vezessenek be mesterséges intelligenciával működő cenzúrát, ami automatikusan felismeri a jogvédett tartalmak részleteit. Mivel a robotok nehezen tudják megkülönböztetni a valódi kalózmásolatokat és a korrekt használatot jelentő tartalmakat (paródiák, mémek, bemutatók), az utóbbiak jó része is törlésre került volna. Hasonló rendszert ma a Youtube használ, és a felhasználók folyamatosan panaszkodnak arra, hogy az oldal rendszeresen töröl például filmkritikákat, szerzői jogok megsértésére hivatkozva. A szabályozás szerint ez vonatkozott volna az egész internetre.

Szeptemberben újra szavaznak

Milyen esetben nem szükséges engedély a szerzői mű felhasználásához?
A szerzői jog által védett művek bármely felhasználásához főszabály szerint a szerző engedélye szükséges. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor a felhasználó személyek érdekeit a törvény előrébb sorolja a szerző védendő jogainál.

Az Európai Parlament plenáris ülése 318 szavazattal, 278 szavazat ellenében és 31 tartózkodással elutasította a javaslatot, amelyet június 20-án fogadott el a jogi szakbizottság. Ennek következtében a képviselőknek újra kell tárgyalniuk a parlamenti álláspontot. Az erről szóló vita és a szavazás egyaránt a következő plenáris ülésen kerül napirendre szeptemberben.

A szavazás után a téma német néppárti felelőse, Axel Voss csalódott az eredmény miatt, azt mondta: „Sajnálom, hogy a képviselők többsége nem támogatta az általam és a jogi bizottság által képviselt álláspontot. De ilyen előfordul a demokratikus folyamat során. Szeptemberben visszatértünk az ügyre, és megpróbáljuk úgy orvosolni a kifogásokat, hogy közben sikerüljön összhangba hozni a szerzői jogi szabályzást a modern digitális korral.”

Az Európai Parlament Eljárási szabályzata szerint, ha a képviselők legalább 10 százaléka (azaz 76 fő) kifogást emel az ellen, hogy a Tanáccsal folytatott tárgyalások a szakbizottsági álláspont mint tárgyalási kiindulópont alapján kezdődjenek meg, akkor a plenárisnak kell döntenie a kérdésben. A kedd éjféli határidőig a plenáris szavazáshoz elegendő képviselő jelezte kifogását.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek