Nem lesz nagy mozgás az élelmiszerárakban

2016. október 08. szombat - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően nem várható nagy kilengés a nemzetközi élelmiszerárakban, az alapvető mezőgazdasági termények ára mérsékelt és stabil, a globális élelmiszerimport kiadások hatéves negatív minimumra eshet vissza, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

buza_pixabay

Kép:Pixabay

A FAO legfrissebb jelentésében ismertetik, a kiemelkedő gabona- és rizstermés, együtt a szintén ígéretes kukoricáéval, alacsonyan tartja az árakat és megtölti a raktárakat. A teljes globális gabonatermést 2,569 milliárd tonnára becsülik, amely 1,5 százalékkal több a tavalyinál. A római központú szervezet jelentése szerint várhatóan 11 százalékkal 1,168 ezer milliárd dollárra csökkennek az idén az élelmiszerimport-kiadások a világban. Ez a hatás azonban sok fejlődő országban nem érvényesül majd a helyi valuta leértékelődése miatt.

A FAO tovább emelte az idei globális búzatermés várakozását, most úgy véli, hogy 742,2 millió tonna lesz. A búzaigény  globálisan 730,5 millió lesz a legfrissebb számítások szerint. A rizstermelés szintén bővül – 2013 óta először – és várhatóan eléri a 497,8 millió tonna rekordmennyiséget. A szemes terményekből így 1,8 százalékkal takaríthatnak be többet a világon 2016-ban.

A jó termés csökkenti a gabonaárakat. A búza és kukorica jegyzése a Chicagói Kereskedelmi Igazgatóság adatai szerint év elején még 16 százalékkal voltak magasabbak, mint most; míg a rizs ára 2008 óta nem tapasztalt alacsony szinten áll.  Az állattartás és a tejágazat a hosszú túlkínálat jellemezte időszak után visszatér egyensúlyi állapotába az előrejelzések szerint; eközben a szűkülő tejtermelés az EU-ban nagyot emelt a tejtermékek árain.

A FAO most közzétett legfrissebb, szeptemberi élelmiszerár-indexe havi összevetésben 3 százalék körüli, éves szinten pedig 10 százalékos a drágulás mértéke. A tejtermékek ára 13,8 százalékkal, a cukoré 6,7 százalékkal nőtt augusztushoz képest. A húsár-index változatlan maradt. A gabonák ára 1,9 százalékkal csökkent.

Most meg túl jó a termés, az a gond
A prognózis valósággá vált. Bár sokan kételkedtek benne, végül mégis annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. A rekord közeli terméseredmények szerte a világban tényleges globális rekordot eredményezhetnek.