Máris van eredménye az ösztönző csomagnak

2009. március 09. hétfő - 08:25 / MTI
  •    

Máris munkahelyeket teremt Amerikában Barack Obama elnök 787 milliárd dolláros ösztönző csomagja; építkezések és infrastrukturális beruházások, kormányzati és szociális programok kezdődtek országszerte - tudósított a CBS televízió vasárnap.

A kongresszus által jóváhagyott és az elnök által három hete aláírt élénkítő csomag a becslések szerint 1,8 millió munkahelyet fog teremteni az alacsony és közepes jövedelmet biztosító területeken; építkezéseken, gyárakban, a kiskereskedelemben és az egészségügyi szférában. A munkahelyek egyharmada olyan szakszervezeti állás – például villanyszerelő, asztalos, programfelügyelő -, amely a bérminimumnál 3-6-szor nagyobb fizetést biztosít.

“Tudtuk, hogy az ösztönző csomagból pénzt kap az egészségügy, de nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan megérkezik” – mondta a tévének egy Los Angeles-i családi klinika vezetője. A szövetségi pénzből a rászoruló szegények kezelését támogatják. A klinika, amely három hete kénytelen volt elbocsátani 20 alkalmazottját, most ismét munkaerőt, köztük orvosokat és asszisztenseket vehet fel.

Texasban egy építkezési vállalkozás a központi pályázati pénzekből kezdhet hozzá egy dallasi autópálya kiszélesítéséhez. A cég ahelyett, hogy 10-15 ember elbocsátására kényszerülne, 10-40 új embert, például mérnököket, könyvelőket, kereskedőket vehet fel. A CBS szerint az ösztönző csomag várhatóan 1,1 millió fehérgalléros munkahelyet fog teremteni a pénzügyi szolgáltatási szektortól kezdve az oktatáson át az egészségügyig.