Kevesebb adót fizetünk jövőre

2015. május 14. csütörtök - 15:30 / piacesprofit.hu
  •    

Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek. Csökken a személyi jövedelemadó, a sertéshús áfája és a bankadó, adómentesek lesznek az új közművezetékek.

Kép: Pixabay

Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó felső kulcsa is: 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken.

Az előterjesztés szerint új nyomvonalon létesített közművezeték esetén csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstől számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától.

A javaslat a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulását állandó közteherré alakítja,  és lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok adóelőnyt biztosítsanak a feltételeknek megfelelő háziorvosoknak. A javaslat ezeken túl valorizálja a családi kedvezmény címén az adóalapból kedvezményezett eltartottanként levonható kedvezmény mértékét.

Így jár a családi adókedvezmény 2015-ben.

A vállalkozói terhek nem csökkennek

Dávid Ferenc szerint a tervezet a vállalkozói terheket nem, inkább a lakossági terheket enyhíti. A VOSZ elnöke ugyanakkor értelmetlen lépésnek tartja a személyi jövedelemadó (szja) egységes csökkentését 16-ról 15 százalékra, mivel a magas jövedelmű embereknél az egy százalékpontos csökkenés “nem oszt nem szoroz”, az alacsony jövedelműeknél pedig majdnem észrevehetetlen. A versenyszférabeli foglalkoztatás fellendítéséhez a vállalkozók terheit kellett volna csökkenteni – tette hozzá.

Az ágazati különadókról a VOSZ véleménye korábban az volt, hogy rendkívüli időkben lehet rendkívüli eszközöket alkalmazni, a költségvetési egyensúly a vállalkozóknak is fontos – mondta. Azonban azóta 14-re nőtt a különadók száma, amelyek közül az utolsó, a reklámadó a főtitkár szerint teljesen fölösleges, semmilyen költségvetési haszna nincs, “viszont büntet” – fogalmazott. A bankadóról szólva Dávid Ferenc elmondta: ezt az adót két éve ki kellett volna vezetni, most pedig a mérséklésről történt megegyezés, amit szimbolikus lépésnek nevezett a főtitkár.

A VOSZ főtitkára szerint jó döntés a sertés tőkehús áfájának csökkentése, mivel így jelentősen tisztulhat az ágazat. Hozzátette: a 27 százalékos áfa olyan magas, hogy a feketegazdaság irányába tol, ezért szorgalmazza, hogy a többi húságazat – baromfi és a marhahús – is részesüljön az áfacsökkentésben.

Ki, mennyit nyer majd az adócsökkentésen?
A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a 15 százalékos SZJA- adókulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. A külföldi cégeknél dolgozók járnak a legjobban az adócsökkentéssel.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek