Jön a bolgár euró?

2018. április 27. péntek - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Bulgária lesz az eurózóna huszadik országa, de nem szabad elsietni a folyamatot, ami ehhez vezet - mondta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa pénteken.

Moscovici egy informális találkozón,  Szófiában beszélt arról, hogy a folyamatot nem szabad elsietni, és tovább kell dolgozniuk a csatlakozási feltételek teljesítésén. Ugyanakkor szerinte kétség nem fér hozzá, hogy Bulgária lesz az eurózóna következő tagja. Mint mondta, akár egy éven belül tagjai lehetnek az ERM II. árfolyam-mechanizmus rendszernek, melyben két évet kell eltölteniük, mielőtt az euró bevezetése megtörténhet.

Magyarországnál csak Bulgária, Csehország és Románia olcsóbb
Nagyon nagy különbségek voltak az áruk és szolgáltatások árszintjében az Európai Unió különböző tagállamaiban tavaly: Dániában volt a legdrágább az élet, Bulgáriában pedig a legolcsóbb.

A leva árfolyamát már korábban hozzákötötte az euróhoz a bolgár kormány, és jelen állás szerint gazdaságuk megfelel a formális követelményeknek is: átgondolt fiskális politikát folytatnak és az inflációt is kordában tartják a biztos szerint. Ugyanakkor éri kritika az országot a korrupció mértéke miatt, ami külföldi befektetőket is elriaszthat a bolgár gazdaságtól.

Bulgária az EU legszegényebb tagállama, ezért különösen fontos, hogy a csatlakozást úgy készítsék elő, hogy az egységes pénznem bevezetése előnyt jelentsen a gazdaság számára, és ne sokkot. Moscovici ennek ellenére azt mondta, az ország kormánya elkötelezett az euró bevezetése mellett.