Jól megy az iparnak

2019. április 15. hétfő - 09:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az autók és elektronikai termékek gyártása és exportja húzta februárban a magyar ipart, amely közel 6 százalékos többletet ért el. Az idén az ágazat várhatóan 4-5 százalékos bővülést érhet el.

Az első becslésben szereplő 5,9 százalékos növekedéssel zárta a februárt a magyar ipar – derül ki a részletes adatoktól. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat kommentálva elmondta: a növekedésben a járműgyártás 10, az elektronikai termékek gyártása 11,4 százalékos bővülése játszotta a főszerepet.

felfelé irányuló nyíl üzletemberek mögött

Kép:Pixabay

A kivitelben is növekedés történt: az ipari export 7,7 százalékkal nőtt, köszönhetően annak, hogy a két említett alágazat közül a járműexport 12,5, az elektronikai termékek kivitele pedig 12,2 százalékkal nőtt.

A K&H szakembere elmondta, hogy két egymással ellentétes hatás befolyásolja a magyar ipar helyzetét. Az európai konjunktúra lassulása lefelé húzza az ipari teljesítményt, miközben a korábbi években megkezdett beruházások befejeződésével elinduló gyártókapacitások pedig segítik a termelés növekedését.

Évek óta nem láttunk ilyet a magyar gazdaságban
Több mint 7600 új cég indult Magyarországon az első negyedévben, hasonló értékeket 2014 eleje óta nem láthattunk a hazai gazdaságban. A rossz hír, hogy a felszámolások száma is tovább emelkedett.

„Alapvetően az idén 4 és 5 százalék közötti növekedést várunk az ipartól. Az év első két hónapjára vonatkozó ipari adatokból az látszik, hogy az új kapacitások erősebb hatást gyakorolnak az ágazatra. Ha pedig nem lesz drasztikusabb lassulás az európai gazdaságban, akkor az idei növekedés az 5 százalékos szint közelében lehet” – mondta a szakember.