Hungarikum az adatmentés is a paprika mellett

2014. február 01. szombat - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Négy új értékkel bővítette a hungarikumok körét a Hungarikum Bizottság, mától védett értékünk a Kürt adatmentés, a pingálás a kalocsai paprika és a halasi csipke. Magyar érték lett a cigányzene és a Gundel étterem.

A kalocsai paprikából készült őrlemény is hungarikum – Kép: Pixabay

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági és agrárértékekkel gazdagította a két listát, melyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét. A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás. (Legutóbb az operett és a gyulai kolbász vált hungarikummá.)

A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat a csütörtöki határozat összesen hat elemmel bővítette: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek.

Fazekas Sándor tájékoztatott arról, hogy a bizottság jóváhagyta a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatot is. Erre a célra 144 millió forintot szán a kormány.

Megalakult a Hungarikum Klub
Megalakult a Hungarikum Klub, a fórum a már hungarikummá nyilvánított nemzeti értékek képviselőinek és a Hungarikum Bizottság tagjainak részvételével tartotta alakuló ülését csütörtökön, Budapesten. A szervezet a Hungarikum Bizottság 14 tagjából és hungarikummá nyilvánított nemzeti értékek képviselőiből áll.