Hungarikum cikkek

hirdetés

Magyar paprikát ropogtat Európa

Magyar paprikát ropogtat Európa

Az Intersnack idén 200 tonna hazai fűszerpaprikát vásárol Magyarországon, ezzel továbbra is az egyik legnagyobb hazai fűszerpaprika exportőrök közé tartozik, ugyanakkor a termőterület drámai csökkenése miatt nem vidámak a szegmens kilátásai.
Óránként elfogy egy rúd szalámi

Óránként elfogy egy rúd szalámi

A Pick szalámi, Unicum és a fűszerpaprika-őrlemények - ezeket viszik tonna szám a külföldiek a repülőtéri Heinemann üzletből. Persze az édességek is nagyon népszerűek, a csokoládé különlegességek is kifejezetten keresett termékek. Az oroszok és a kínaiak a legszorgosabb vevők. 
Több pálinkát szeretnénk uniós oltalom alá vonni

Több pálinkát szeretnénk uniós oltalom alá vonni

Magyarországon 8 pálinka áll európai uniós oltalom alatt, a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy számukat folyamatosan bővítse, hogy minél teljesebb legyen az ország pálinkatérképe.
Hungarikum lett a Törley, a Piros Arany és a cimbalom

Hungarikum lett a Törley, a Piros Arany és a cimbalom

A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye. A Hungarikumok Gyűjteményébe a pénteki döntéssel már 60 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 143 tételesre bővült.
Újabb Hungarikummal gazdagodtunk

Újabb Hungarikummal gazdagodtunk

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot, amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.
hirdetés
Hétfőn jönnek a hungarikumpályázatok

Hétfőn jönnek a hungarikumpályázatok

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihalófélben lévő hagyományos népi mesterségek továbbörökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikumpályázatok.
Nem is akarta kiirtani az akácot Brüsszel?

Nem is akarta kiirtani az akácot Brüsszel?

A hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az "idegenhonos özönfajok" uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.
A szarvasgomba is lehet hungarikum?

A szarvasgomba is lehet hungarikum?

A következő parlamenti ülésen terjeszti elő a szarvasgombával foglalkozó jogszabályjavaslatát a földművelésügyi tárca. Fazekas Sándor támogatná a szarvasgomba hungarikummá nyilvánítását.
Koalíció védi az akácot a betiltástól

Koalíció védi az akácot a betiltástól

A magyar akác és akácméz hungarikummá nyilvánítását kezdeményező dokumentumot írtak alá az Akác-koalíció tagjai. Pedig az akác nem őshonos növény Magyarországon és komoly veszélyeket hordoz tömeges telepítése.
Hungarikum az adatmentés is a paprika mellett

Hungarikum az adatmentés is a paprika mellett

Négy új értékkel bővítette a hungarikumok körét a Hungarikum Bizottság, mától védett értékünk a Kürt adatmentés, a pingálás a kalocsai paprika és a halasi csipke. Magyar érték lett a cigányzene és a Gundel étterem.
hirdetés

Hungarikum lett a gyulai kolbász és az operett

A Hungarikum Bizottság döntésével öt új taggal bővült a hungarikumok gyűjteménye; emellett öt új elem került be a Magyar Értéktárba – közölte a bizottság ülése után a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Ópusztaszeren.

Már érkeznek a pályázatok a hungarikumokra

Már csaknem száz pályázat érkezett a Hungarikum Bizottság által kiírt és hétfőn megjelent pályázatokra: a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének támogatására. A hónap végéig összesen 145 millió forintra lehet pályázni.

Hivatalosan is magyar a csabai kolbász

A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság a keddi, székesfehérvári ülésén – jelentette be a bizottság elnöke.

Megalakult a Hungarikum Klub

Megalakult a Hungarikum Klub, a fórum a már hungarikummá nyilvánított nemzeti értékek képviselőinek és a Hungarikum Bizottság tagjainak részvételével tartotta alakuló ülését csütörtökön, Budapesten.

Védjegyet kapnak a nemzeti parkok termékei

Egyre többen keresik a hagyományos értékeket, egy-egy régió sajátosságait megjelenítő biotermékeket. A Nemzeti Parki Termék védjegy nem titkolt célja, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus minőségi fejlődéséhez

Hungarikumüzlet nyílt Nyíregyházán

Megnyitották az első hungarikumüzletet Nyíregyházán pénteken. A kormányzat tervei szerint a az ország valamennyi tájegységében a nyíregyházihoz hasonló, hungarikumokat árusító üzletek nyílnának, ahol az adott térség híres élelmiszer-ipari termékeit hoznák forgalomba.

Bárki javasolhat hungarikumot

A hungarikum törvény végrehajtására vonatkozó részletszabályokat fogadott el a kormányzat. Eszerint most már bárki kezdeményezheti egy termék hungarikummá nyilvánítását.

Figyelem! Kiegészült a hungarikum védjegyre kiírt pályázat

Kiegészült a hungarikum tanúsító védjegy grafikai megjelenésének kidolgozására a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által kiírt pályázat. A módosítás nem érinti a pályázat lényegét, az eddig benyújtott pályázatok érvényesek.

Hungarikum a pálinka, a törköly és a Herendi

A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter.

Összefogás a magyar értékek védelmében

Az összefogás szerepe megkérdőjelezhetetlen, aminek szellemében a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H), a Hungarikum Szövetség, illetve a „Magyar Termék” Nonprofit Kft. a jövőben szorosabb együttműködésre törekszik annak érdekében, hogy gazdasági-társadalmi szempontok mentén erősítse egymás célkitűzéseit, így a hazai értékeket.

Útmutató a magyar termék rendelethez

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette azt az útmutatót, amely megkönnyíti az élelmiszer-vállalkozások számára az eredetre, származásra történő utalásokkal kapcsolatos jelölési nehézségek kezelését. A rendelet szövegéhez készített részletes magyarázat mindamellett, hogy megfogalmazza a felhasznált összetevőkkel kapcsolatos elvárásokat, az egyes összetevőkre vonatkozóan értelmezi az általános jelölési szabályokat is.

A Magyar Termék Nagydíj vándorkiállítás nyílt Kolozsváron

A 2012-ben Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett termékek vándorkiállítását nyitották meg Kolozsváron, egy – a Kárpát Régió Üzleti Hálózat és a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett – konferencia keretében.

Megalakult a Hungarikum bizottság

Megtartotta alakuló ülését a Hungarikum Bizottság Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban.A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról idén tavasszal - a VM által kidolgozott -, az Országgyűlés által elfogadott hungarikumtörvény hívta életre - emlékeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a bizottság elnöke újságírók előtt a Vidékfejlesztési Minisztériumban, a bizottság alakuló ülése előtt.

Nagy a baj Gyulán - Eltűnhet egy hungarikum

Vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra, a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jelenleg az érdekeltségéhez tartozó cégektől átcsoportosítható pénzforrásokat keresi a gyulai húsüzem folyamatos termeléséhez.

A magyar termék rendelet nem ütközik uniós jogba?

A szaktárca álláspontja szerint nem ütközik az európai uniós versenyjogba a Magyar termék rendelet. A Magyar termék rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az unióval, lesznek is még egyeztetések az ügyben, de a vitás kérdések rendezhetők - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Hungarikum lenne a pálpusztai

Az idén ünnepli születésének 120. évfordulóját a hungarikumok közé kívánkozó pálpusztai sajt. A patinás sajtkülönlegesség ma is állja a versenyt a hazai piacon a világhírű holland és francia termékekkel szemben, a választék határtalan bővülése sem képes letaszítani a jobb élelmiszerüzletek polcairól.

Erdei vasút és bábjáték - Programajánló hétfőre

Indul a szezon a Vidámparkban, sétahajókázás és erdei vasút százéves gőzmozdonnyal Gemencben, Hungarikum-nap Tihanyban - a Pünkösd hétfő is bővelkedik családbarát programokban.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa

A 10 millió Fa közössége három és fél év alatt Magyarország szerte közel kétszázezer fát és több mint negyvenezer cserjét ültetett el.

Gazdaság

Ezerrel törnek előre a nők fociban, a barcelonai hölgyek termelik a legtöbb bevételt

Ezerrel törnek előre a nők fociban, a barcelonai hölgyek termelik a legtöbb bevételt

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein.

Társadalom

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo