Hongkongi delegáció méri fel a magyar lehetőségeket

2019. március 23. szombat - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

A kormányzat és az üzleti szféra képviselőivel fejlesztési és befektetési lehetőségekről tárgyal Budapesten a Hongkongi Kereskedelem Fejlesztési Tanács magasrangú üzleti delegációja.

Csütörtökön kétnapos üzleti látogatásra Magyarországra érkezett a Hongkongi Kereskedelem Fejlesztési Tanács (HKTDC) szervezte magasrangú üzleti delegáció, melyet Edward Yau, Hongkong Különleges Közigazgatási Régió Kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere vezet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium tisztségviselőivel való találkozókon túl a delegáció pénzügyi és befektetési szervezeteket, illetve Magyarországon működő vállalatokat is meglátogat, ahol a befektetési, fejlesztési környezetről tájékozódik.

Hazánk Hongkong 30. legnagyobb kereskedelmi partnere, valamint közép-kelet-európai viszonylatban legnagyobb exportpiaca. A kétoldalú kereskedelmi forgalom egyenlege 2018-ban összesen 2 319 millió amerikai dollárt tett ki, ami éves szinten 13,2 százalékos emelkedést jelent. A teljes export-import volumen több mint 40 százalékát a telekommunikációs eszközök adják, melyeket az irodai berendezés- és számítógép alkatrészek, a villamosenergia-termelő eszközök és alkatrészei, valamint az áramkörökhöz és számítógépekhez kapcsolódó elektromos berendezések követnek.

Edward Yau

Edward Yau,Hongkong Különleges Közigazgatási Régió Kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere

A mintegy 30 hongkongi, pénzügyi szektorban, infrastruktúra-fejlesztésben, biztosítási piacon, jogi és könyvvezetési, technológiai, illetve kereskedelmi szférában érdekelt üzleti vezetőből és startup cégek tulajdonosaiból álló delegáció Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Gion Gáborral, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárával szakpolitikai és fejlesztési kérdésekről, valamint a magyarországi üzleti lehetőségekről tárgyal.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előadásait követően a delegáció ellátogat a hongkongi központú autóipari beszállító Johnson Electric Magyarország Kft-hez és a Rail Cargo Terminal–BILK-re, Magyarország vezető kombinált fuvarozási termináljára, amely stratégiai összeköttetést biztosít az Ázsia és Európa közötti áruforgalomban. A céglátogatások témája a befektetési környezet feltérképezése, valamint a logisztikai infrastruktúrafejlesztésben rejlő együttműködési lehetőségek feltárása lesz.

Peking ebben is lehagyta New Yorkot
Nem New York-ban, hanem Pekingben él a legtöbb dollár-milliárdos. A kínai fővárosban 103 van belőlük, az amerikai metropolisban „csak” 92.

„Magyarország Hongkong fontos kereskedelmi partnere a közép-kelet-európai régióban: a két ország közötti kereskedelmi volumen 2018-ban megduplázódott és azon dolgozunk, hogy ezt a hosszú távú kapcsolatot még szorosabbra fűzzük. Mivel Hongkong térségének egyik legfontosabb kereskedelmi és befektetési központja a szolgáltatói szektortól az infrastruktúra fejlesztésig és számos külföldi vállalat otthona, arra kívánjuk ösztönözni a magyar cégeket, hogy használják aktívan a HKTDC nyújtotta lehetőségeket és üzleti platformot ázsiai tevékenységükhöz” – mondta Edward Yau, Hongkong Különleges Közigazgatási Régió Kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere.

A HKTDC 1995 óta aktív Magyarországon. A hongkongi üzleti kapcsolatokat népszerűsítő programjai között üzleti szeminárium sorozat és számos üzleti döntéshozói és szakmai-iparági találkozó szerepel, nemzetközi kiállítások szervezésével pedig marketingkommunikációs eszközt ad a magyar, például a játékok, az oktatás, a könyvkiadás, az elektronikai termékek és a borok területén működő vállalkozások kezébe. A 2018-2019-ben megrendezett előadások, vásárok, kiállítások és egyéb események több száz hazai cég ázsiai terjeszkedését vagy világpiacra lépését támogatják.

„A folyamatosan erősödő magyar-kínai kapcsolatoknak és az Egy övezet – Egy út kezdeményezés további kiterjesztésének köszönhetően Hongkong és a Nagy Öböl Terület egyre több üzleti befektetési lehetőséget kínál. A mostani misszió újabb fontos lépés ezen az úton” – mondta Raymond Yip, a HKTDC ügyvezető-helyettese.

Árgus szemekkel lesik a kínai befektetők az európai cégeket
A szakértők növekedésre számítanak az európai kockázati tőke befektetési iparágban az M&A tranzakciók piacán, ugyanis biztosak abban, hogy a kedvező gazdasági kilátások ellensúlyozni fogják a Brexit hozta piaci bizonytalanságokat. A legnépszerűbb iparágak a magántőke bevonásos M&A tranzakciók esetében a gyógyszeripar, az üzleti és logisztikai szolgáltatások piaca, a technológiai szektor, valamint a média- és telekommunikációs iparágak. Emellett a kínai befektetők is élénken érdeklődnek az európai piac iránt, akik kedvező finanszírozási feltételeket tudnak kínálni.