Peking ebben is lehagyta New Yorkot

2019. február 28. csütörtök - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nem New York-ban, hanem Pekingben él a legtöbb dollár-milliárdos. A kínai fővárosban 103 van belőlük, az amerikai metropolisban „csak” 92.

A kínaiak tehát vezetnek, annak ellenére, hogy országuk gazdasági visszaesése, a jüan tavalyi, 6 százalékos értékvesztése változtatta a helyzetet: egy évvel korábban még 213-al több milliárdost tudtak felmutatni országukban. Igaz, vagyonuk mérete tekintetében a Hurun Intézet felmérésében változatlanul az amerikai szuper-gazdagok állnak a vezető helyeken.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Jeff Bezos, az Amazon alapítója, mintegy 150 Mrd. dolláros vagyonával van az első helyen, utána a Microsoft-alapító Bill Gates következik jó 97, majd a nagy-beruházó Warren Buffett kerek 88 milliárddal.

Peking után Hongkongban (69), Szencsenben (67) és Sanghajban (66) található a legtöbb kínai dollármilliárdos – szemben Londonnal, ahol számuk „csak” 65.

A gazdagok menekülnének Kínából
Csen Tianjong, sanghaji ingatlanfejlesztő külföldre költözött hazájából és nyílt levélben hívta fel társait: kövessék példáját, mert Kína a rossz vezetés következtében katasztrófa felé tart.

Kína leggazdagabb embere egyébként Jack Ma, az Alibaba (idén visszavonuló) elnöke, akinek vagyonát 39 Mrd. dollárra becsülik. Az utána következők: Pony Ma Huateng, a Tenceng vezetője (38 mrd.) és Huj Ha-jan, az Evergrande elnöke következik (37 mrd.)

(Forrás: Asia Times)