A gazdagok menekülnének Kínából

2019. február 25. hétfő - 17:15 / piacesprofit.hu
  •    

Csen Tianjong, sanghaji ingatlanfejlesztő külföldre költözött hazájából és nyílt levélben hívta fel társait: kövessék példáját, mert Kína a rossz vezetés következtében katasztrófa felé tart.

Csen 28 oldalas, „Miért hagytam el Kínát” című írása hamar lekerült a közösségi portálokról, de alkalmasint addig is sokan elolvasták. A most Máltára költöző vagyonos vállalkozó abban arról írt, hogy országának gazdasága óriási hajóra hasonlít, amely katasztrófa felé halad, ezért meneküljön, aki tud.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az ingatlanberuházó nyíltan kimondta, amiről sok kínai üzletember csak egymás között beszél: hogy az ország vezetése tévútra vitte a világ második legnagyobb gazdaságát és a vállalkozói elvesztették bizalmukat az ország jövőjében. Kínát egy nemzedéken át a derűlátás jellemezte, a remény, hogy – a nehézségek ellenére – szebb lesz a jövő. A mostani hangulatot egy mém jellemzi a legjobban: „Lehet, hogy 2019 az évtized legrosszabb esztendeje lesz – de a legjobb éve a következő évtizednek…”

Az Egyesült Államokkal kirobbant gazdasági háború fékezi a növekedést, de sok vállalkozó még

Százmilliók indulnak meg: milyen kihívásokat tartogat a kínai újév?
A Kínai Újév és a hozzá kapcsolódó ünneplés kétségtelenül a világ legkomolyabb logisztikai feladatai közé tartozik. Az eseménysorozat idén február 5-én veszi kezdetét, a kínai logisztikai vállalatok számára az év ezen része jelenti a legnagyobb kihívást.

jobban tart attól, hogy az ország nem folytatja a gazdasági és politikai liberalizációt, amelyre szüksége lenne. Ellenkezőleg: amióta Hszi Csin-ping államfő 2012-ben átvett e Kommunista Párt vezetését, az minden területen erősítette hatalmát a társadalom felett.

Kevesen tartanak katasztrófától, de növekszik az aggodalom Kína hosszú távú kilátásai körül. A borúlátás oly erős, hogy egyes üzletemberek az ország jövőjét egy másik államéhoz hasonlítják, ahol a kormány vette át a gazdaság irányítását és nem hajlandó azt feladni: Venezueláéhoz. A Hurun, sanghaji közvélemény-kutató felmérése szerint

Kína gazdag vállalkozóinak csak harmada bízik maradéktalanul az ország gazdasági jövőjében, míg két éve még két harmaduk volt ezen a véleményen. A gazdagoknak csaknem a fele azt mondta: mérlegelik a kivándorlást, vagy azt már elő is készítik.

Fred Hu, a Goldman Sachs kínai részlegének volt vezetője szerint fel kell ismerni: az elmúlt 40 év vívmányai nem valami egyedülálló kínai modellnek voltak köszönhetők, hanem a nyitásnak és a gazdasági reformoknak.

Az üzleti elit sok tagját aggasztja, hogy a kormány gazdaságpolitikája az állami vállalkozásokat támogatja, holott a magánszektor hajtja a fejlődést.

Sokan nem érzik magukat biztonságban, különösen, amióta – a korrupció-ellenes kampányok következtében – egyes vállalkozókat „eltüntetett” a kormány.

Hszi a jelek szerint tudatában van a nyugtalanságnak. Peking elhalasztotta a vállalkozási adók

A nagyok csak nézik, ahogy a kínaiak lenyomják őket
Abban, hogy az elmúlt időszakban visszaestek mind az Apple, mind a Samsung mobileladásai, az egyre erősebb kínai versenytársaknak van fő szerepe.

emelését, enyhítette a pénz – és a költségvetési politikát. Ugyanakkor Hszi, akiben hatalomra kerülésekor még bízott az üzleti világ, beszédeiben továbbra is hangoztatja, hogy továbbra is szoros párt-ellenőrzésre van szükség a gazdaság fejlesztésében, aláhúzza a politika, az ideológia fontosságát, hirdeti a fiatalok és az Internet ellenőrzését.

Egyes kínai üzletemberek félig-tréfásan arról beszélnek: csak Trump elnök mentheti meg Kínát – mert politikájával kikényszerítheti a gazdaságban a szerkezeti változásokat. Mindenesetre a közelmúlt években gyorsan növekedett a beruházói vízummal az Egyesült Államokba települő kínaiak száma. Az egy millió Amerikában tanuló egyetemi hallgatók harmada kínai.

(Forrás: The New York Times)