Ellenzik a banki tranzakciók adóztatását

2012. január 27. péntek - 14:39 / PP Online
  •    

"Egyszerűen őrültségnek" tartja a brit miniszterelnök a banki tranzakciók új adónemmel való megsarcolását. Az Európai Bizottság kalkulációja szerint, ha bevezetik, 2000 milliárd euróval csökkenne ezáltal az Unió GDP-je és félmillió állás szűnne meg miatta - mert sok cég kivonulva a régióból.

Az ismerős thatcheri kelléktárt felvonultatva Anglia ezért deregulációt és szabadkereskedelmet hirdet, és nem kíván újabb terheket róni a bankszektorra, melynek egyik nemzetközi központja köztudatottan a londoni City.

"Erőtlen pillanatban" vannak a nemzetgazdaságok Európában, mondta a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédében Cameron. Míg Kína 8 %-os, India 7 %-os növekedést tud felmutatni, Afrika 5,5 %-os éves növekedést produkál, ezzel szemben mindössze 0.6 %-os növekedésre számítanak idén az EU-ban, "feltéve ha az euró-zóna problémái nem hatalmasodnak el," tette hozzá Cameron.

Cameront aggasztja, hogy tavaly óta romlott az uniós országok versenyképessége. Még Irán is némelyikük előtt áll a versenyképesség globális toplistáján.

"Röpke négy év leforgása alatt az egyes EU-állampolgárokra jutó kormányadósság 4500 euróval nőtt. Háromnegyedével esett vissza a közvetlen külföldi befektetések volumene. Az uniós tagországok felében a fiatalok egyötöde munkanélküli. Nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy azt színleljük, hogy nincs probléma. De a bukástól való félelemnek sem szabad visszatartania minket," mondta a GDP-je 10 százalékának egyenlő adóssághalmaz alatt nyögő Egyesült Királyság miniszterelnöke, aki merész lépésekre buzdította a vezetőket. Ami a konzervatív politikusnak egyet jelent a nyugdíjak csökkentésével, a nyugdíjkorhatár emelésével, a közcélú állami ráfordítások visszafogásával, mely példákat mind fel is sorolta beszédében.

Ön mit gondol: Magyarországnak vajon jót tennének ezek a lépések?