Egyre aktívabbak nálunk is a kínaiak

2017. február 04. szombat - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalatfelvásárlások és fúziók (M&A) értéke Kelet-Közép-Európában egy év alatt 62 százalékkal, 86.7 milliárd euróra emelkedett, ami a 2013 óta mért legmagasabb érték. Egyre jobban érdeklődnek a régió iránt a brit és kínai befektetők.

kéz lájkol kínai színekkel

Kép: Pixabay

A régiónkban 2016-ban 1985 tranzakciót regisztráltak, ami 7 százalékkal kevesebb a 2015-ben mért értékekhez képest; a megállapodások medián értéke ugyanakkor 2 millió euróval, 11.2 millió euróra emelkedett. A régiót tekintve a legaktívabb szektornak az ingatlanszektor és az építőipar számított, itt összesen 357 ügyet jegyeztek 17.8 milliárd euró értékben. Ezt követte a feldolgozóipar, a telekommunikáció és az IT-szektor – derül ki a CMS Cameron McKenna LLP nemzetközi ügyvédi iroda és az EMIS Emerging Europe közös elemzéséből.

„Magyarországon a legjelentősebb tranzakciók a bank- és ingatlanszektorban történtek, a vevőket jellemzően hazai és regionális befektetők alkották. Előrejelzéseink szerint 2017-ben továbbra is leginkább a bankszektorban várható nagyobb aktivitás, a nem teljesítő hitelek leépítésének és a banki tulajdonrészek eladásának köszönhetően” – mondta Dr. Kircsi Anikó, a CMS budapesti irodájának partnere, a társasági jogi és M&A csoport vezetője.

„2016 legmeghatározóbb jellemzője a régió szempontjából az ázsiai, különösképpen pedig a kínai befektetők megjelenése volt a piacon. A kínai befektetők fokozott érdeklődése a régió iránt egy viszonylagosan új fejlemény, ami a jövőbeni befektetői aktivitást is megalapozhatja – mondta Radivoje Petrikic, a CMS Kelet-Közép-Európai régió társasági és M&A csoportjának partnere.

2016-ban az Egyesült Királyság és Kína megduplázta a régióba irányuló befektetéseit, amelyek 2016-ben elérték az 5.2, illetve 4.4 milliárd eurót: ezzel a két ország a második és harmadik legnagyobb külföldi befektetőknek számít a térségben. Az amerikai befektetések értéke kétharmadával csökkent, ugyanakkor a megállapodások számát (88) tekintve továbbra is az Egyesült Államok az első számú befektető Kelet-Közép-Európában, őt követi az Egyesült Királyság (75), Németország (66), Franciaország (46) és Ausztria (37). Megnövekedett a magántőke befektetők érdeklődése is a Kelet-Közép-Európai piacok iránt – a beszállások (entry) és kiszállások (exit) összesített értéke megduplázódott, jelenleg eléri a 28.4 milliárd eurót. Összességében elmondható, hogy 2016-ban kétszer annyi befektetés volt, mint kiszállás.

Indulhat a roham a magyar cégekért
Továbbra is kivárás jellemzi a cégfelvásárlásokat a közép-kelet európai régióban. 2016 harmadik negyedévében mindössze 45 üzlet köttetett, 2,3 Mrd USD értékben az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén. Ez 43%-os visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest; ezzel az elmúlt 8 év legalacsonyabb teljesítményét nyújtva. Az országokon belüli akvizíciók domináltak, de csökkent a magántőke befektetések volumene – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország.