“A kormánynak nem volt választása”

2009. április 14. kedd - 20:19 / MTI
  •    

Még nem ért véget az amerikai gazdaság válsága, de már érzékelhetők a javulás jelei - mondta Barack Obama elnök keddi beszédében a washingtoni Georgetown Egyetemen.

Első ízben kezdenek látszani a reménysugarak a jelenlegi, több évtized óta legsúlyosabb válságban – mondta Obama, és elsorolta, hogy január 20-i hivatalba lépése óta milyen lépéseket tett kormánya a gazdasági krízisből való kilábalás érdekében. Mint hangsúlyozta, a 787 milliárd dolláros élénkítő program, a bankok tőkefeltöltése, továbbá a hitelpiacok kiolvasztására, az ingatlanpiac stabilizálására, valamint a gyengélkedő autóipar megerősítésére irányuló intézkedések mind a felépülés szükséges elemei. Mindezek következtében megjelentek a gazdasági haladás első jelei, mondta.

Obama szerint kormányának nem volt választása: minden fronton egyszerre kellett lépni, hogy megakadályozzák súlyosabb krízis kialakulását. A kormányzásának 100-ik napja felé közelítő Obama azt mondta, hogy az idei év végig nehéz lesz. Az amerikaiak fájdalmas időszak elé néznek, mielőtt befejeződik a válság, újabb munkahelyek fognak megszűnni, és a jelzálogpiaci krízisben további lakóházakat foglalnak majd le. "Kétségtelen, hogy továbbra is kemény időket élünk, szó sincs róla, hogy már túl lennénk a nehezén" – mondta.