“A járulékok csak a nyugdíjak 80 százalékát fedezik!”

2008. november 19. szerda - 15:39 / MTI
  •    

Nem lehet adó- és járulékcsökkentést ígérni akkor, amikor a járulékbevételek már csak 80,5 százalékban fedezik a nyugdíjkifizetéseket, és a hiányzó részt adóbevételekből kell pótolni - mondta Korózs Lajos szerdán egy nyugdíjasfórumon Salgótarjánban.

 A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hozzátette: aki adó- és járulékcsökkentést követel, annak azt is meg kell mondania, mennyivel kevesebb nyugdíjat akar kifizetni a 3 millió nyugdíjasnak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy bár 62 év a nyugdíjkorhatár, 100 ember közül 90 korábban megy nyugdíjba. Kitért arra, hogy 810 ezer rokkantat tartanak nyilván, közülük 460 ezren korhatár alattiak, és 3,5 milliós a munkavállalók tábora, de kétmillióan csak a minimálbér után fizetnek járulékot; ők 38.500 forintos nyugdíjra számíthatnak. Sokan még a nyugdíjba vonulásuk előtti években sem értik meg, hogy járulékból lesz a járadék – mondta.  Korózs Lajos közölte, hogy januárban is a svájci indexálás lesz nyugdíjemelés. Kérdésre hozzátette, hogy ennek mértékét nem tudja.

Nem mindenkinek

Fontosnak nevezte, hogy megőrzik a 13. havi nyugdíjat 2009-ben. Igaz, azt már csak azok kapják, akik elérték a rájuk vonatkozó öregségi korhatárt, és az összeg nem haladja meg a 80 ezer forintot, de ez az intézkedés a nyugdíjasok kétharmadát nem érinti – mondta az államtitkár. A 13. havi nyugdíj mellett megőrzik a méltányossági nyugdíjakat, valamint a 65 éven felüliek ingyenes utazási kedvezményét is, továbbá 2009-ben 100 ezer forintot adnak a 100 éveseknek és annál idősebbeknek, 2010-ben pedig 95 ezer forintot a 95-99 éveseknek. Mintegy 1200 olyan ember él Magyarországon, aki 100 éves vagy ennél idősebb, és 15 ezren 95 év fölöttiek – tette hozzá.

A Nemzetközi Valutaalap által biztosított hitelkeret kapcsán kiemelte: csak annyi kiadást vállaljon az ország, amennyire pesszimista forgatókönyv szerint is van forrás, és ne vállaljon kötelezettséget arra, ami csökkentené a költségvetés bevételeit. “Ha hétköznapi nyelvre lefordítom ezt a két intézkedést, amit Salgótarjánban, Egerben, Andornaktályán és Karancslapujtőn is mindenki ért: nem veszek hitelből plazmatévét, ha nincs rá pénzem!” – mondta az államtitkár.