A Moody’s szerint jól kezdtük az évet

2018. január 17. szerda - 17:05 / PP/MTI
  •    

Erőteljes növekedéssel alátámasztott stabil hitelképességgel kezdik 2018-at Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett éves térségi jelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a régiós országok dinamikus lakossági fogyasztása és a beruházások folytatódó élénkülése lesz az idei növekedés két fő hajtóereje.

A Moody’s szerint a közép- és kelet-európai EU-országcsoport idei átlagos GDP-növekedési üteme 3-4 százalék között lesz, vagyis – jóllehet valamelyest lassabb a tavalyi növekedésnél – továbbra is meghaladja az Európai Unió és az euróövezet egészének átlagos növekedését.

Az elemzés kiemeli, hogy a térségben tavaly általa végrehajtott hitelminősítői lépések zöme pozitív volt, és a régió nyolc gazdasága közül hétnek az államadós-besorolására jelenleg stabil kilátás van érvényben a Moody’s osztályzati listáján. Ezek közé tartozik Magyarország is.

A magyar államadósságot a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s “BBB mínusz”, a Moody’s ugyanennek megfelelő “Baa3” osztályzattal – tartja nyilván.

A Fitch Ratings már 2016 májusában átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósság minősítését. A Standard & Poor’s 2016 szeptemberében, a Moody’s 2016 novemberében emelte vissza ebbe a sávba a magyar besorolást.

Tavaly a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást adott a magyar szuverén adósosztályzatra.

A Moody’s továbbra is stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, viszont pozitív kilátást tart érvényben a magyar bankrendszerre. E pozitív kilátást nemrégiben megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a 2016 végén mért 14,7 százalékról.

A Fitch Ratings minap Londonban ismertetett hasonló éves térségi elemzésében azt állapította meg, hogy az utóbbi hat év legjobb adósosztályzat-kilátási mérlegével kezdhetik a 2018-as évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: a térségben 2011 óta most először haladja meg az államadós-besorolásokra érvényes pozitív kilátások száma a negatív kilátásokét, és ez az idén lendületet adhat a felminősítéseknek.

A Fitch londoni elemzői kiemelték, hogy a közép- és kelet-európai államadós-besorolásokra jelenleg érvényes öt pozitív kilátás mindegyikét 2017-ben adta meg a cég az érintett szuverén adósoknak, köztük Magyarországnak, a két negatív kilátás ugyanakkor még 2016-os eredetű.

Közép-Európában egyelőre kedvező a légkör a bankok számára
A várakozások szerint kedvező marad a gazdasági környezet a bankok számára a közép- és kelet-európai régióban, a térség országainak többsége 2017-ben a legnagyobb gazdasági növekedési rátát érte el 2010 óta – derül ki az UniCredit Bankcsoportnak a Euromoney gazdasági szaklap bécsi, Közép- és Kelet-Európa gazdaságaival foglalkozó konferenciáján bemutatott tanulmányából.

A Fitch Ratings novemberben javította pozitívra az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság “BBB mínusz” osztályzatának kilátását. Aá Fitch a térség gazdaságai közül Magyarország mellett Csehország, Észtország, Oroszország és Fehéroroszország államadós-besorolására tart érvényben pozitív kilátást, Macedónia és Azerbajdzsán szuverén osztályzatát negatív kilátással jegyzi.

A Fitch Ratings éves tanulmánya szerint a közép- és kelet-európai térség makrogazdasági szempontból is “kedvező hátszéllel” kezdi 2018-at, a külső és a hazai növekedési dinamika az idén is várhatóan erőteljes marad.

A Fitch londoni elemzői a magyar gazdaságban 3,5 százalékos növekedést várnak 2018-ban. Ez jórészt megfelel a szélesebb körű londoni elemzői várakozásoknak.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői átfogó új prognózisukban az idei évre szóló magyarországi növekedési becslésüket 3,3 százalékról szintén 3,5 százalékra javították.

A ház most először közölte 2019-re kidolgozott előrejelzését, amely jövőre a magyar hazai össztermék 3,2 százalékos bővülését valószínűsíti.